Mam dla Was zbiór przepisów na dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze świąteczne wypieki i desery: pierniki, ciasta, świąteczne torty, ciasteczka i pierniczki.
W zestawieniu również przepisy na zimowe i świąteczne napoje oraz niezbędne dodatki, jak niezawodne sosy do potraw świątecznych, zakwas buraczany na tradycyjny, wigilijny barszcz czy domowe kandyzowane wiórki pomarańczowe do wypieków i deserów.
Dodatkowo, na końcu, trochę porad kulinarnych i pomysłów na prezenty.
Przyprawy, dodatki i zakwas na barszcz
Domowy cukier waniliowy, wiórki pomarańczowe czy chrupiąca posypka orzechowa przydadzą się podczas pieczenia słodkości. A zakwas buraczany to absolutna podstawa tradycyjnego barszczu wigilijnego, a dodatkowo bardzo zdrowy napój. Gorąco polecam również przepis na idealny lukier królewski.
Dania wigilijne i świąteczne
Moje propozycje na dania wigilijne, przede wszystkim przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz na domowym zakwasie, a także dania mięsne na dni świąteczne oraz dodatki. Ten dział z pewnością będę jeszcze rozwijać o inne tradycyjne dania wigilijne.
Sosy do potraw
Niezawodne sosy do potraw mięsnych, które znakomicie sprawdzają się szczególnie do cięższych, zimowych dań.
Napoje
Napoje na zimowy czas – lekki kompot z suszu i orzeźwiający mus jabłkowo-goździkowy (bardzo polecam!), a także rozgrzewające i słodkie napoje-desery.
Desery i słodkości
Propozycje grudniowych i świątecznych deserów oraz słodkości nie będących wypiekami.
Przede wszystkim polecam tradycyjne makówki śląskie. Na zimowe wieczory znakomity będzie zdrowy budyń jaglany z gruszkami, lekki deser gruszkowo-piernikowy na gorąco lub równie lekki kisiel wiśniowy z korzenną nutą. Na świąteczny stół polecam domowe trufle i czekoladki.
Pierniki, ciasta i torty
Świąteczne ciasta i torty. W tym chyba najlepsze ciasto na świąteczny stół, jednak wymagające przygotowań już nawet 6 tygodni przed Świętami – długodojrzewający piernik staropolski. To absolutny hit! Piernik jest niezwykle aromatyczny i bogaty w smaku – po prostu rozpływa się w ustach.
Drugi klasyk to makowiec zawijany – ten jest pełen maku i zawsze się udaje.
Polecam również kilka wspaniałych tortów bożonarodzeniowych, a szczególnie tort marchewkowo-piernikowy z kremem chałwowo-czekoladowym oraz tort zimowy z żurawiną i białą czekoladą. Te torty są bardzo eleganckie, a ozdobione typowo bożonarodzeniowo upiększą świąteczny stół.
Pierniczki i ciasteczka
Świąteczna klasyka – pierniczki, ciasteczka i babeczki bożonarodzeniowe z klasycznych składników: z makiem, żurawiną, przyprawami korzennymi. Słynne brytyjskie babeczki Mince Pies oraz bardzo popularne na blogu i proste kruche rogaliki budyniowe.
Porady kulinarne
Polecam Wam również kilka porad kulinarnych, które pomogą Wam w świątecznych wypiekach i ich dekorowaniu oraz gotowaniu.
Pomysły na dekoracje oraz własnoręcznie wykonane prezenty świąteczne
Piękny własnoręcznie zrobiony domek z piernika czy drobne prezenty „do-it-yourself”, na dodatek jadalne, sprawdzą się na Mikołaja lub na Święta. Przygotowane z mieszanek piernikowe kakao i ciasteczka owsiane są przepyszne :)