by Katarzyna Anders

Tradycyjny kołocz śląski z makiem

Ciasta drożdżoweWigilia i Boże NarodzenieWielkanocPrzyjęcia i imprezyMakKuchnia polska

Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, tym razem w wersji z nadzieniem makowym. To tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny, występujący z trzema różnymi nadzieniami lub w wersji podstawowej, ale zawsze z pachnącą maślaną posypką na wierzchu.

Więcej na temat rodzajów kołocza i jego charakterystyki możecie przeczytać w przepisie na tradycyjny kołocz śląski z serem.

Pamiętajcie, że do wypieku kołocza – zarówno ciasta drożdżowego jak i posypki, koniecznie należy użyć prawdziwego masła, a nie żadnych zamienników czy margaryny. Właśnie maślany smak jest jedną z charakterystycznych cech tradycyjnego kołocza.

Ta ilość maku, podobnie jak ilość sera w przepisie na tradycyjny kołocz śląski z serem jest naprawdę spora, gdyż wykorzystuję największą blachę z piekarnika (dokładne wymiary niżej w  przepisie). Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie zmierzcie swoje blachy i jeśli są mniejsze, to proporcjonalnie zmiejszcie ilości z przepisu – w szczególności na nadzienie, gdyż po zmniejszeniu formy, taka duża ilość nadzienia byłaby wyższa i mogłaby się tak dobrze nie dopiec, a później nie “trzymać”.

Tradycyjny kołocz śląski z makiem – przepis

Porcja

Na blachę 35 na 43 cm (największa blacha z piekarnika)

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 15 g cukru waniliowego
  • mała szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżki smalcu

do posmarowania wierzchu

  • 1/2 roztrzepanego jajka

posypka

  • 250 g mąki pszennej
  • 190 g cukru pudru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 160 g masła
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody (tylko w razie potrzeby)

masa makowa

  • 800 g maku mielonego
  • ok. 750 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • 280 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 białko

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

ciasto

  • masło ze smalcem roztopić i zostawić do wystudzenia
  • w letnim mleku rozkruszyć drożdże i dodać po kopiastej łyżce cukru i mąki, które należy wziąć z podanej w przepisie ilości. Zamieszać i odstawić zaczyn na około 10 minut, aż urośnie
  • do mąki dodać cukier, jajko, żółtko, sól, cukier waniliowy i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrabiać, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło ze smalcem. Ciasto dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego
  • gdy ciasto stanie się elastyczne, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce nakrytej szmatką (żeby nie wysychało). Potrwa to około godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość

posypka

  • wszystkie składniki posypki zagnieść szybko (by ciasto się zbyt nie ogrzało) do połączenia
  • kulę ciasta owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut

masa makowa

  • mak umieścić w dużym garnku, postawić na małym ogniu i zalać gorącą wodą. Dodać do niego wszystkie składniki oprócz białka i dokładnie wymieszać
  • podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 10 min. Następnie zdjąć masę makową z ognia i odstawić
  • gdy ciasto będzie już wyrośnięte i gotowe do wałkowania, to wtedy dodać do masy makowej roztrzepane białko i wmieszać je dokładnie
  • wyrośnięte ciasto podzielić na pół, przy czym jedna połowa niech będzie trochę większa od drugiej - tej większej użyjemy na spód
  • ciasto na spód rozwałkować na wielkość blachy i ułożyć je na niej, na papierze do pieczenia. Spód podziurkować widelcem
  • na spodzie rozprowadzić masę makową
  • rozwałkować drugą połowę ciasta, również na wielkość blachy i ułożyć je na masie makowej
  • wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka
  • z kuli ciasta na posypkę odrywać palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je palcem na kształt wklęsłego płatka i takie kawałki układać na wierzchu ciasta, wklęśnięciem do góry
  • ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 40 do 45 minut
  • gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta drożdżoweWigilia i Boże NarodzenieWielkanocPrzyjęcia i imprezyMakKuchnia polska
Zmodyfikowany przepis Remigiusza Rączki.