Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, tym razem w wersji z nadzieniem makowym. To tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny, występujący z trzema różnymi nadzieniami lub w wersji podstawowej, ale zawsze z pachnącą maślaną posypką na wierzchu.
Więcej na temat rodzajów kołocza i jego charakterystyki możecie przeczytać w przepisie na tradycyjny kołocz śląski z serem.
Pamiętajcie, że do wypieku kołocza – zarówno ciasta drożdżowego jak i posypki, koniecznie należy użyć prawdziwego masła, a nie żadnych zamienników czy margaryny. Właśnie maślany smak jest jedną z charakterystycznych cech tradycyjnego kołocza.
Ta ilość maku, podobnie jak ilość sera w przepisie na tradycyjny kołocz śląski z serem jest naprawdę spora, gdyż wykorzystuję największą blachę z piekarnika (dokładne wymiary niżej w przepisie). Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie zmierzcie swoje blachy i jeśli są mniejsze, to proporcjonalnie zmiejszcie ilości z przepisu – w szczególności na nadzienie, gdyż po zmniejszeniu formy, taka duża ilość nadzienia byłaby wyższa i mogłaby się tak dobrze nie dopiec, a później nie “trzymać”.