Najlepszy schab pieczony – soczysty, wyrazisty w smaku i prosty w przygotowaniu. Idealny jako pieczeń do obiadu, a także na zimno jako wędlina. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Schab podczas pieczenia musi być cały czas przykryty, by nie wysechł. Dlatego gorąco polecam pieczenie w naczyniu żaroodpornym ceramicznym z pokrywką. Jeśli nie macie takiego naczynia, to należy piec schab w rękawie do pieczenia. Natomiast uważam, że naczynie z pokrywką to znacznie wygodniejsze i zdrowsze rozwiązanie.
Po upieczeniu, a przed pokrojeniem, pieczeń należy przestudzić, by soki w mięsie się uspokoiły. Natomiast jeśli chcemy schab wykorzystać jako wędlinę, to należy go całkowicie wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce – dzięki temu będzie go można kroić na cienkie plasterki.
Jeśli wiemy, że nie zjemy całej pieczeni w ciągu ok. 3 dni, to można ją podzielić na pół lub na jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić. Gdy będziemy potrzebować kolejnej porcji wystarczy ją wyjąć kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki, gdzie się rozmrozi.