Choinki z piernika
Potrzebne rzeczy
- foremki do wycinania gwiazdek w minimum 5 rozmiarach, ale może być więcej (choinka będzie wyższa)
- dowolna ilość ciasta na pierniki (polecam z tego przepisu. Niecałe 2 blachy pierników wystarczą na zrobienie 5 choinek jak ze zdjęcia)
lukier królewski*
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru pudru
* lukier z tej ilości składników wystarczy na mniej więcej 5 choinek
Wykonanie
- przygotować ciasto na pierniki wg przepisu, a następnie wycinać z niego odpowiednią ilość gwiazdek w różnych rozmiarach, tak by stworzyć zestawy do zbudowania wybranej ilości choinek. Najmniejszą gwiazdkę z zestawu wyciąć na każdą choinkę podwójnie – jedna z nich stworzy ostatnie piętro, natomiast druga sztuka będzie przyklejona pionowo jako ozdoba wierzchu choinki
- wycięte pierniki upiec wg przepisu i wystudzić
- przygotować lukier królewski: do białka dodać połowę cukru pudru i ubijać mikserem, aż lukier stanie się śnieżnobiały i zgęstnieje. Następnie dodać pozostały cukier puder i znów ubić przez chwilę. Finalny lukier ma być dość gęsty by nie spływał, ale by było wygodnie go rozprowadzać na piernikach. Z upływem czasu lukier będzie gęstnieć
- lukier rozprowadzić dość grubą warstwą na każdym pierniku z wyjątkiem szczytowych gwiazdek – te z kolei udekorować cienką warstwą lukru na całej powierzchni
- pierniki układać jeden na drugim wg rozmiaru. Przed przyklejeniem szczytowej, „pionowej” gwiazdki odczekać, by lukier na ostatnim piętrze nieco stężał – dzięki temu gwiazdka nam się nie przewróci, tylko od razu pewnie przychwyci
- gotowe choinki zostawić do całkowitego wyschnięcia
- można je dodatkowo posypać cukrem pudrem niczym śniegiem lub dodać cukrowe ozdoby




