by Katarzyna Anders

Choinki z piernika – jadalna dekoracja świąteczna

Inspiracje

Piernikowe choinki to piękna, jadalna dekoracja świąteczna lub inspiracja na słodki prezent. A ich przygotowanie i dekorowanie to świetny pomysł na zabawę z dziećmi.

Choinki możecie przygotować z większości przepisów na świąteczne pierniki. Zwróćcie jedynie uwagę, by nie były to pierniczki zbyt miękkie, czy zbyt kruche. Idealne będzie ciasto elastyczne,z  którym łatwo pracować. Ja gorąco zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na pierniki świąteczne. Choinki z niego przygotowane są kształtne, wytrzymałe i dodatkowo przepyszne.

Najlepszy do dekoracji będzie lukier królewski z cukru pudru i białka. Ten lukier jest śnieżnobiały, gęsty, łatwo nim dekorować i idealnie skleja elementy choinek.

Ładnie zapakowane będą słodkim upominkiem mikołajkowym lub świątecznym.

Choinki z piernika – przepis

Potrzebne rzeczy

  • foremki do wycinania gwiazdek w minimum 5 rozmiarach, ale może być więcej (choinka będzie wyższa)
  • dowolna ilość ciasta na pierniki (polecam z tego przepisu. Niecałe 2 blachy pierników wystarczą na zrobienie 5 choinek jak ze zdjęcia)

lukier królewski*

  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru

* lukier z tej ilości składników wystarczy na mniej więcej 5 choinek

Wykonanie

  • przygotować ciasto na pierniki wg przepisu, a następnie wycinać z niego odpowiednią ilość gwiazdek w różnych rozmiarach, tak by stworzyć zestawy do zbudowania wybranej ilości choinek. Najmniejszą gwiazdkę z zestawu wyciąć na każdą choinkę podwójnie - jedna z nich stworzy ostatnie piętro, natomiast druga sztuka będzie przyklejona pionowo jako ozdoba wierzchu choinki
  • wycięte pierniki upiec wg przepisu i wystudzić
  • przygotować lukier królewski: do białka dodać połowę cukru pudru i ubijać mikserem, aż lukier stanie się śnieżnobiały i zgęstnieje. Następnie dodać pozostały cukier puder i znów ubić przez chwilę. Finalny lukier ma być dość gęsty by nie spływał, ale by było wygodnie go rozprowadzać na piernikach. Z upływem czasu lukier będzie gęstnieć
  • lukier rozprowadzić dość grubą warstwą na każdym pierniku z wyjątkiem szczytowych gwiazdek - te z kolei udekorować cienką warstwą lukru na całej powierzchni
  • pierniki układać jeden na drugim wg rozmiaru. Przed przyklejeniem szczytowej, "pionowej" gwiazdki odczekać, by lukier na ostatnim piętrze nieco stężał - dzięki temu gwiazdka nam się nie przewróci, tylko od razu pewnie przychwyci
  • gotowe choinki zostawić do całkowitego wyschnięcia
  • można je dodatkowo posypać cukrem pudrem niczym śniegiem lub dodać cukrowe ozdoby

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Inspiracje
Przepis własny.