Jak obrać orzechy laskowe ze skórki?

Jak obrać orzechy laskowe ze skórki?

Orzechy laskowe to jedne z najsmaczniejszych orzechów, ale ciemna skórka może im nadać gorzki smak. Jak się jej pozbyć?

Najprostszą metodą jest uprażenie orzechów w piekarniku, które spowoduje, że skórka oddzieli się od orzechów i łatwo zetrze. Dodatkowo wysoka temperatura upraży orzechy, co wyśmienicie wpływa na ich smak.

Takie orzechy są idealne do ciasta: zarówno zmielone – zamiast części mąki, lub też w kawałkach – w cieście lub do dekoracji czy posypki. Świetnie sprawdzą się też w domowym musli czy granoli. Nie wspominając, że są niezbędnym składnikiem do produkcji domowej nutelli :)

Obieranie orzechów laskowych ze skórki

Potrzebne rzeczy

  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • płócienna szmatka o gęstym splocie (taka, którą jesteśmy gotowi poświęcić, bowiem raczej nie uda nam się jej doprać :) )

Wykonanie

  • orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysypujemy tyle by wszystkie orzechy leżały swobodnie na blasze.
  • wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 10 min. Ważne by kontrolować sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają. Wiele zależy od naszego piekarnika. Być może wystarczy niższa temperatura lub krótszy czas. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać. Będzie czuć przyjemny aromat uprażonych orzechów.
  • orzechy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut by wstępnie przestygły.
  • następnie przesypujemy je do szmatki, którą skręcamy u góry i zaczynamy intensywnie nimi pocierać. Spowoduje to oddzielenie się skórki od orzechów. Musimy temu poświęcić kilka minut. Możemy wybrać ze szmatki obrane orzechy i dalej pocierać tymi, które są wciąż nieobrane. Robimy tak do momentu gdy wszystkie orzechy będą pozbawione skórki. Jeśli ciężko nam wybrać orzechy spośród skórek, możemy je wsypać do rzadkiego sita i skórki powinny łatwo wypaść, a orzechy pozostać w sitku.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)