by Katarzyna Anders

Jak obrać orzechy laskowe ze skórki?

Porady kulinarne

Orzechy laskowe to jedne z najsmaczniejszych orzechów, ale ciemna skórka może im nadać gorzki smak. Jak się jej pozbyć?

Najprostszą metodą jest uprażenie orzechów w piekarniku, które spowoduje, że skórka oddzieli się od orzechów i łatwo zetrze. Dodatkowo wysoka temperatura upraży orzechy, co wyśmienicie wpływa na ich smak.

Takie orzechy są idealne do ciasta: zarówno zmielone – zamiast części mąki, lub też w kawałkach – w cieście lub do dekoracji czy posypki. Świetnie sprawdzą się też w domowym musli czy granoli. Nie wspominając, że są niezbędnym składnikiem do produkcji domowej nutelli :)

Obieranie orzechów laskowych ze skórki – przepis

Potrzebne rzeczy

  • dowolna ilość orzechów laskowych, która zmieści się na blasze
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • płócienna szmatka o gęstym splocie (taka, którą jesteśmy gotowi poświęcić, bowiem raczej nie uda nam się jej doprać :) )

Wykonanie

  • orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysypujemy tyle by wszystkie orzechy leżały swobodnie na blasze.
  • wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 10 min. Ważne by kontrolować sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają. Wiele zależy od naszego piekarnika. Być może wystarczy niższa temperatura lub krótszy czas. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać. Będzie czuć przyjemny aromat uprażonych orzechów.
  • orzechy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut by wstępnie przestygły.
  • następnie przesypujemy je do szmatki, którą skręcamy u góry i zaczynamy intensywnie nimi pocierać. Spowoduje to oddzielenie się skórki od orzechów. Musimy temu poświęcić kilka minut. Możemy wybrać ze szmatki obrane orzechy i dalej pocierać tymi, które są wciąż nieobrane. Robimy tak do momentu gdy wszystkie orzechy będą pozbawione skórki. Jeśli ciężko nam wybrać orzechy spośród skórek, możemy je wsypać do rzadkiego sita i skórki powinny łatwo wypaść, a orzechy pozostać w sitku.

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Porady kulinarne