Obieranie orzechów laskowych ze skórki
Potrzebne rzeczy
- dowolna ilość orzechów laskowych, która zmieści się na blasze
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- płócienna szmatka o gęstym splocie (taka, którą jesteśmy gotowi poświęcić, bowiem raczej nie uda nam się jej doprać :) )
Wykonanie
- orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysypujemy tyle by wszystkie orzechy leżały swobodnie na blasze.
- wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 10 min. Ważne by kontrolować sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają. Wiele zależy od naszego piekarnika. Być może wystarczy niższa temperatura lub krótszy czas. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać. Będzie czuć przyjemny aromat uprażonych orzechów.
- orzechy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut by wstępnie przestygły.
- następnie przesypujemy je do szmatki, którą skręcamy u góry i zaczynamy intensywnie nimi pocierać. Spowoduje to oddzielenie się skórki od orzechów. Musimy temu poświęcić kilka minut. Możemy wybrać ze szmatki obrane orzechy i dalej pocierać tymi, które są wciąż nieobrane. Robimy tak do momentu gdy wszystkie orzechy będą pozbawione skórki. Jeśli ciężko nam wybrać orzechy spośród skórek, możemy je wsypać do rzadkiego sita i skórki powinny łatwo wypaść, a orzechy pozostać w sitku.