Piernikowe kakao DIY w słoiku
Potrzebne rzeczy
- ozdobny szklany pojemnik, naczynie z zamknięciem lub słoik, o pojemności ok. 0,5 l
- dekoracja słoika: np. świerk, bombki, gwiazdki, śnieżynki, ozdobny drut, łańcuch świąteczny, wstążki
- etykieta do druku: pobierz etykietę na kartce A4 lub pobierz etykietę na kartce A5
- ozdobny papier do wydrukowania etykiety
- drukarka, nożyczki, dziurkacz
Zawartość pojemnika – składniki na piernikowe kakao
- 60 g kakao ciemnego, naturalnego
- 210 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Wykonanie
- umyj i osusz dokładnie pojemnik
- dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kakao
- mieszankę wsyp do pojemnika – najlepiej robić to dużą łyżka, partiami, by kakao nie pyliło
- pojemnik zamknij i udekoruj w dowolny sposób
- etykietę wydrukuj na ozdobnym papierze – pamiętaj, by na drukarce mieć wybrany taki format, w jakim masz papier
- etykietę wytnij, dziurkaczem zrób dziurkę na drucik lub wstążkę i przywieś etykietę do pojemnika

