Piernikowe kakao “do-it-yourself” wraz z ozdobną etykietą, to pomysł na pyszny, słodki prezent z okazji Świąt Bożego Narodzenia lub innej zimowej okazji – bo takie kakao rewelacyjnie rozgrzewa w zimne dni.
Tutaj znajdziecie cały przepis na piernikowe kakao. Zimą piję je na okrągło :)
Pojemnik
Najlepszy będzie szklany, elegancki, ozdobny pojemnik czy naczynie. Wystarczy niezbyt duży – o pojemności ok. 0,5 l. Ale możecie też przygotować dużo większą ilość kakao i wtedy podarować większe naczynie.
Składniki
Składniki na kakao należy dobrze wymieszać. Tutaj nie polecam wsypywania warstwowego (choć pięknie się prezentuje), gdyż obdarowanej osobie będzie wygodniej korzystać z gotowej mieszanki.
Etykieta
Etykietę możecie pobrać w dwóch rozmiarach papieru – sama etykieta ma zawsze 10 cm szerokości, natomiast umieściłam ją na papierze A4 lub A5, zależnie od tego jakim dysponujecie. Etykieta zawiera tylko czarny kolor, żeby bez problemu można było ją wydrukować także na domowej drukarce. Najlepiej wydrukować ją na grubszym, ozdobnym papierze. Możecie też wydrukować etykietę na folii samoprzylepnej i przykleić ją na pojemnik, jeśli jest owalny (mój akurat był kanciasty).
Dekoracja
Takie kakao to dobry prezent zimowa porą, np. na Mikołaja, Święta lub na Walentynki. Na Święta będzie pasować dekoracja ze świeżego świerku, drobnych bombek, gwiazdek czy śnieżynek i wstążek. Natomiast na Walentynki idealne będą czerwone lub różowe serca i wstążeczki.
Do pojemnika możecie też dołączyć małą torebkę pianek marshmallow spakowanych w przezroczystą folię – będą ciekawym dodatkiem i świetnie pasują do gorącego kakao – cudownie się w nim rozpływają :)