by Katarzyna Anders

Pomysł na prezent: piernikowe kakao DIY z etykietą do pobrania

Inspiracje

Piernikowe kakao “do-it-yourself” wraz z ozdobną etykietą, to pomysł na pyszny, słodki prezent z okazji Świąt Bożego Narodzenia lub innej zimowej okazji – bo takie kakao rewelacyjnie rozgrzewa w zimne dni.

Tutaj znajdziecie cały przepis na piernikowe kakao. Zimą piję je na okrągło :)

Pojemnik

Najlepszy będzie szklany, elegancki, ozdobny pojemnik czy naczynie. Wystarczy niezbyt duży – o pojemności ok. 0,5 l. Ale możecie też przygotować dużo większą ilość kakao i wtedy podarować większe naczynie.

Składniki

Składniki na kakao należy dobrze wymieszać. Tutaj nie polecam wsypywania warstwowego (choć pięknie się prezentuje), gdyż obdarowanej osobie będzie wygodniej korzystać z gotowej mieszanki.

Etykieta

Etykietę możecie pobrać w dwóch rozmiarach papieru – sama etykieta ma zawsze 10 cm szerokości, natomiast umieściłam ją na papierze A4 lub A5, zależnie od tego jakim dysponujecie. Etykieta zawiera tylko czarny kolor, żeby bez problemu można było ją wydrukować także na domowej drukarce. Najlepiej wydrukować ją na grubszym, ozdobnym papierze. Możecie też wydrukować etykietę na folii samoprzylepnej i przykleić ją na pojemnik, jeśli jest owalny (mój akurat był kanciasty).

Dekoracja

Takie kakao to dobry prezent zimowa porą, np. na Mikołaja, Święta lub na Walentynki. Na Święta będzie pasować dekoracja ze świeżego świerku, drobnych bombek, gwiazdek czy śnieżynek i wstążek. Natomiast na Walentynki idealne będą czerwone lub różowe serca i wstążeczki.

Do pojemnika możecie też dołączyć małą torebkę pianek marshmallow spakowanych w przezroczystą folię – będą ciekawym dodatkiem i świetnie pasują do gorącego kakao – cudownie się w nim rozpływają :)

Piernikowe kakao DIY w słoiku – przepis

Potrzebne rzeczy

  • ozdobny szklany pojemnik, naczynie z zamknięciem lub słoik, o pojemności ok. 0,5 l
  • dekoracja słoika: np. świerk, bombki, gwiazdki, śnieżynki, ozdobny drut, łańcuch świąteczny, wstążki
  • etykieta do druku: pobierz etykietę na kartce A4 lub pobierz etykietę na kartce A5
  • ozdobny papier do wydrukowania etykiety
  • drukarka, nożyczki, dziurkacz

Zawartość pojemnika - składniki na piernikowe kakao

  • 60 g kakao ciemnego, naturalnego
  • 210 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wykonanie

  • umyj i osusz dokładnie pojemnik
  • dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kakao
  • mieszankę wsyp do pojemnika - najlepiej robić to dużą łyżka, partiami, by kakao nie pyliło
  • pojemnik zamknij i udekoruj w dowolny sposób
  • etykietę wydrukuj na ozdobnym papierze - pamiętaj, by na drukarce mieć wybrany taki format, w jakim masz papier
  • etykietę wytnij, dziurkaczem zrób dziurkę na drucik lub wstążkę i przywieś etykietę do pojemnika

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Inspiracje
Przepis własny. Etykietę do druku udostępniam za darmo do użytku własnego, niekomercyjnego.