Choinka bezowa to idealny świąteczny deser będący jednocześnie niebanalną dekoracją stołu. Chrupka beza przełożona kremem waniliowym oraz czerwonymi owocami i udekorowana gałązkami rozmarynu oraz owocami w cukrze wygląda wyjątkowo bożonarodzeniowo.
Bezę przełożyłam owocami w syropie, gdyż zimą łatwiej dostępne są owoce mrożone, a ich lekkie podgrzanie z cukrem i wiśniówką wydobywa z nich pełnię smaku. Następnie dołożyłam sporą ilość świeżych owoców. Natomiast prawda jest taka, że swoją bezę możecie przełożyć dowolnymi owocami – czy to mrożonymi czy świeżymi, w dowolnym proporcjach – zależnie od tego do jakich owoców będziecie mieć dostęp. Jednak z pewnością kilka świeżych owoców będzie tworzyć ładniejszą dekorację choinki. Akurat granat powinien być zimą bezproblemowo dostępny, a stanowi on doskonały zestaw z bezą i słodkim kremem ze śmietany i mascarpone.