by Katarzyna Anders

Gruszki w korzennym winie

DeseryWigilia i Boże NarodzenieGruszkiSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCynamonMiódWinoDesery z owocówBez glutenuBez jajek

Gruszki gotowane w korzennym winie, podane polane sosem z tego wina to deser wykwintny, aromatyczny, a przy tym lekki. Z lodami waniliowymi będzie smakował wyśmienicie! Jeśli chcecie zachwycić swoich gości, a przy tym niewiele się napracować, to polecam ten przepis ;)

Żeby gruszki pięknie się prezentowały, to nie odcinajcie im ogonków podczas obierania. Następna porada, to pozostawienie gruszek po ugotowaniu w garnuszku z winem na kilka godzin, a nawet cała noc w lodówce – dzięki temu nabiorą smaku, ale przede wszystkim koloru. Natomiast nie jest to konieczny etap.

Intensywność koloru zależy od użytego wina – jedne może zabarwić gruszki na jasną czerwień, a inne na intensywne bordo. Ale w każdej wersji gruszki będą przepyszne.

Gruszki w korzennym winie – przepis

Porcja

na porcje dla 4 osób

Składniki

  • 4 nieduże, twarde gruszki
  • 600 ml wina czerwonego, wytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • laska cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 6 goździków

do podania

  • lody waniliowe lub śmietankowe bądź bita śmietana

Wykonanie

  • gruszki obrać ze skórki, ale pozostawić ogonki (tylko w celu ciekawszego wyglądu - tak się lepiej prezentują)
  • gruszki umieścić w małym garnuszku, najlepiej takim, by 4 gruszki dość ciasno się w nim mieściły, ale leżały - chodzi o to by płyn zalał je jak najwyżej
  • do gruszek wlać wino oraz dodać wszystkie przyprawy i gotować na średnim ogniu przez około 15-25 minut, zależnie od rozmiaru gruszek i ich twardości. Finalnie gruszki powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne - w żadnym wypadku nie mogą się rozpadać. Zatem należy sprawdzać stan owoców i modyfikować czas
  • po tym czasie odstawić gruszki w winie do ostygnięcia, a gdy będą chłodne, to umieścić w lodówce na kilka godzin lub cała noc - pozwoli im to nabrać koloru i smaku. Jeśli nasze wino mocno barwi i nie mamy tyle czasu, to można ten etap pominąć i po ugotowaniu gruszek od razu przejść do kolejnego etapu
  • gruszki odsączyć z wina - wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej, by nie urwać ogonka
  • natomiast wino w garnuszki gotować przez 20 do 30 minut lub do momentu gdy sporo płynu odparuje, a sos nam nieco zgęstnieje. Wtedy przecedzić sos pozbywając się przypraw
  • gruszki podawać na stojąco w głębszych miseczkach, tak by polać je sosem i by jego zadowalająca ilość była na dnie miseczki
  • do gruszek można podać lody waniliowe lub śmietankowe bądź bitą śmietanę

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryWigilia i Boże NarodzenieGruszkiSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCynamonMiódWinoDesery z owocówBez glutenuBez jajek
Przepis własny.