Katarzyna Anders

Jak wiązać mięso?

Wiązanie mięsa do pieczenia lub wędzenia to ważny etap jego przygotowania. Sznurowanie szynek, wiązanie pieczeni powoduje, że gotowe mięso będzie miało odpowiedni kształt, będzie się dobrze kroiło, nie będzie miało dziur powietrznych oraz nie będzie się rozpadało w trakcie wędzenia, pieczenia czy gotowania i łatwo będzie nam je obracać.

Poniżej mam dla Was instrukcje wiązania mięsa krok po kroku. Myślę, że same zdjęcia wyrażą więcej niż opis i ułatwią Wam przygotowanie domowych szynek, schabów i pieczeni. To najprostsza metoda wiązania mięsa do domowego pieczenia, wędzenia czy gotowania.

Pamiętajcie by do wiązania mięsa użyć naturalnego sznurka, najlepiej wędzarniczego – żadne z tworzywa lub sztuczne się nie nadają – w końcu sznurek ma kontakt z żywnością i to na dodatek podczas obróbki cieplnej.

Instrukcja jak wiązać mięso, przyda się np. przy przepisie na domową pieczoną pierś z indyka lub pieczony schab.

Wiązanie mięsa krok po kroku

Potrzebne rzeczy

  • naturalny, grubszy sznurek, najlepiej wędzarniczy

Wykonanie

  • najpierw robimy pętelkę na sznurku i zakładamy ją wokół kawałka mięsa.

  • zaciągamy ją mocno u układamy sznurek następująco.

  • sznurek przekładamy pod kawałkiem mięsa.

  • przeplatamy sznurek tworząc wiązanie.

  • wiązanie mocno zaciągamy i powtarzamy powyższą czynność tyle razy ile wymaga nasz kawałek mięsa, tworząc kolejne wiązania.

  • tak, by obwiązać cały kawałek mięsa.

  • następnie odwracamy kawałek na drugą stronę i przekładamy sznurek pod każdą nitką tworząc wiązania również z tej strony. Za każdym razem mocno zaciągamy sznurek.

  • dochodzimy tak do samego końca mięsa i jeszcze raz zaciągamy mocno.

  • odwracamy mięso na powrót na drugą stronę i mocno zaciągając sznurek przywiązujemy go do któregoś z wiązań i robimy mocny węzeł.

  • tak przygotowane, sznurowane mięso możemy piec, wędzić czy gotować.

Zobacz także



Lubisz? :)