Wiązanie mięsa do pieczenia lub wędzenia to ważny etap jego przygotowania. Sznurowanie szynek, wiązanie pieczeni powoduje, że gotowe mięso będzie miało odpowiedni kształt, będzie się dobrze kroiło, nie będzie miało dziur powietrznych oraz nie będzie się rozpadało w trakcie wędzenia, pieczenia czy gotowania i łatwo będzie nam je obracać.
Poniżej mam dla Was instrukcje wiązania mięsa krok po kroku. Myślę, że same zdjęcia wyrażą więcej niż opis i ułatwią Wam przygotowanie domowych szynek, schabów i pieczeni. To najprostsza metoda wiązania mięsa do domowego pieczenia, wędzenia czy gotowania.
Pamiętajcie by do wiązania mięsa użyć naturalnego sznurka, najlepiej wędzarniczego – żadne z tworzywa lub sztuczne się nie nadają – w końcu sznurek ma kontakt z żywnością i to na dodatek podczas obróbki cieplnej.
Instrukcja jak wiązać mięso, przyda się np. przy przepisie na domową pieczoną pierś z indyka lub pieczony schab.