Po zrobieniu bezy lub innego przepisu z białkami jaj, zostają nam zbędne żółtka. Do czego można użyć żółtek? Poniżej kilka moich propozycji oraz zestawienie przepisów na wykorzystanie żółtek.
W zestawieniu podaję przepisy zawierające same żółtka albo żółtka i białka, jednak zawsze takie gdzie przeważa ilość żółtek.
Wypieki
Tradycyjna wielkanocna baba drożdżowa potrzebuje dużej ilości żółtek. Znajdziecie je również w kruchych spodach do wszelkich ciast oraz w kruchych ciasteczkach – żółtka dodają smaku i właśnie kruchości i delikatności temu rodzajowi wypieków.
Mazurki to absolutna klasyka wielkanocnego stołu, a każdy spód do mazurka z poniższych przepisów pozwoli Wam zużyć 2 żółtka.
Desery
Świetnym pomysłem na zużycie żółtek jest zrobienie oryginalnego włoskiego Tiramisu! Poniżej najlepszy przepis na ten słynny włoski deser oraz wariacje na temat.
Wszelkie kremy, musy i kremowe desery również pozwolą nam wykorzystać duże ilości żółtek. Oczywiście nie mogę tutaj nie wspomnieć również kogla-mogla!
Lody z jajek i śmietany
Tu używamy i żółtek i całych jaj. Dzięki zrobieniu pysznych domowych lodów bez maszyny i mieszania, według poniższych przepisów, możemy zużyć dwa nadmiarowe żółtka.
Dania i pieczywo
Najbardziej klasycznym przykładem dania do zużycia nadmiarowych żółtek jest prawdziwa włoska carbonara! Gorąco polecam Wam ten przepis!
Natomiast pieczywem, które zużyje Wam aż 4 żółtka jest puszysta i smakowita chałka.
Świetnych sposobem na zużycie żółtek są też wszelkie omlety i jajecznice – możecie tutaj zaburzyć proporcje przepisu i zamiast samych jaj, dodać też dodatkowe jedno lub dwa żółtka. W przypadku omletów i jajecznicy nie wpłynie to znacząco na danie, to znaczy powinno nam się udać tak samo. Natomiast taka wersja będzie bogatsza w smak, bardziej aksamitna. Ale też bardziej kaloryczna – pamiętajcie, że około 90% kalorii w jajku daje właśnie żółtko.
Mam nadzieję, że tym zestawieniem przepisów pomogłam Wam rozwiązać problem nadmiaru żółtek w lodówce.