Ciasto intensywnie orzechowo-czekoladowe. Mokre i ciężkie. Z kremem Gianduia czyli domową Nutellą – czego chcieć więcej? :)
Gianduia to przepyszny włoski krem z orzechów laskowych i czekolady, który pochodzi z Turynu. To pierwowzór popularnej Nutelli. Pierwotnie Nutella nazywała się właśnie Pasta Gianduia.
W samym cieście mamy sporą ilość zmielonych orzechów, natomiast na wierzchu uproszczoną wersję kremu Gianduia, to znaczy krem z czekolady mlecznej i orzechów laskowych.
Do ciasta używamy obranych i uprażonych orzechów laskowych. Jak to zrobić, możecie przeczytać w tej poradzie.
Ciasto nie zawiera mąki, tak więc jest bezglutenowe, co powinno ucieszyć wiele osób.
Zamiast likieru amaretto można użyć likieru o smaku orzechów laskowych lub soku pomarańczowego.
Po takim wstępnie chyba nie muszę zachęcać do upieczenia tego przysmaku? :)