by Katarzyna Anders

Torta Gianduia

Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaBez glutenuKuchnia włoska

Ciasto intensywnie orzechowo-czekoladowe. Mokre i ciężkie. Z kremem Gianduia czyli domową Nutellą – czego chcieć więcej? :)

Gianduia to przepyszny włoski krem z orzechów laskowych i czekolady, który pochodzi z Turynu. To pierwowzór popularnej Nutelli. Pierwotnie Nutella nazywała się właśnie Pasta Gianduia.

W samym cieście mamy sporą ilość zmielonych orzechów, natomiast na wierzchu uproszczoną wersję kremu Gianduia, to znaczy krem z czekolady mlecznej i orzechów laskowych.

Do ciasta używamy obranych i uprażonych orzechów laskowych. Jak to zrobić, możecie przeczytać w tej poradzie.

Ciasto nie zawiera mąki, tak więc jest bezglutenowe, co powinno ucieszyć wiele osób.

Zamiast likieru amaretto można użyć likieru o smaku orzechów laskowych lub soku pomarańczowego.

Po takim wstępnie chyba nie muszę zachęcać do upieczenia tego przysmaku? :)

Torta Gianduia – przepis

Porcja

tortownica 21 cm

Składniki

  • 170 g orzechów laskowych
  • 170 g masła
  • 170 g ciemnej czekolady
  • 170 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki likieru amaretto

krem

  • 60 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 10 g masła

do dekoracji

  • 50 g orzechów laskowych

Wykonanie

  • wszystkie orzechy laskowe z przepisu obrać ze skórki i uprażyć. W sumie to 280 g. Tutaj instrukcja jak to zrobić
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Do boków nasmarowanych masłem również przykleić papier do pieczenia
  • 170 g orzechów bardzo drobno zmielić
  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj kilka porad na temat rozpuszczania czekolady
  • do czekolady dodać masło i połączyć w jedną masę. Następnie dodać zmielone orzechy, wymieszać i przestudzić całość
  • białka oddzielić od żółtek
  • żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do nich masę czekoladowo-orzechową
  • ubić pianę z białek
  • do masy wmieszać likier
  • następnie do masy dodać trochę białek, rozmieszać i delikatnie wmieszać resztę białek
  • ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 min w 180ºC. Wyznacznikiem będzie, gdy cała powierzchnia ciasta nam urośnie i będzie wypukła
  • ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić przez 30 min., a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może nieco opaść, ale to normalne
  • rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać masło
  • 170 g orzechów bardzo drobno zmielić, niemal na pastę
  • orzechy dodać do czekolady z masłem i wymieszać
  • rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać odłożonymi orzechami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Brownie i czekoladoweOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaBez glutenuKuchnia włoska
Przepis, po modyfikacjach, z programu Hairy Bikers - Hairy Bikers' Bakeation (Chocolate and hazelnut cake - Torta gianduia)