Mam na imię Kasia i miło mi gościć Cię na moim blogu kulinarnym, który prowadzę od grudnia 2013 roku.
Z wykształcenia jestem politologiem i webdeveloperem, z zawodu fotografem i grafikiem, a w wolnym czasie gotuję, piekę, bloguję, fotografuję jedzenie i naturę, zwiedzam oraz ćwiczę jogę. Kocham ogrody i przyrodę. Lubię nasze polskie morze, polską wieś, urokliwe miasteczka, a zimą narty we włoskich górach. Uwielbiam północne Włochy, ich klimat, przyrodę, jedzenie. Co roku staram się odwiedzić te regiony oraz Toskanię i Dolomity, gdzie korzystam z uroków włoskiej kuchni i skąd przywożę inspiracje kulinarne.
Filozofia bloga
Fotokulinarnie to blog, który powstał z zamiłowania do gotowania i pieczenia tradycyjnego, domowego. Staram się udowodnić, że gotowanie od podstaw, ze zdrowych, naturalnych składników, może być jednocześnie szybkie i smaczne. Że warto sięgać po sprawdzone przepisy oraz że domowym wypiekom i deserom nie mogą się równać żadne kupne słodycze i ciasta.
Do gotowania i pieczenia używam produktów wysokiej jakości: świeżych warzyw, owoców, ziół i przypraw, najlepszych mięs, nabiału, makaronów i mąk. Jeśli używam produktów przetworzonych, to dobrej jakości warzyw i owoców mrożonych lub suszonych, z puszki, tradycyjnych przetworów, wędlin i serów produkowanych w sposób tradycyjny, bez sztucznych, szkodliwych dodatków. Nie korzystam z gotowych sosów i mieszanek, gotowych dań, produktów wysokoprzetworzonych.
Jedną z moich misji jest chęć promowania tradycyjnej kuchni, która często odchodzi w zapomnienie.
Przepisy są szczegółowe, podaję dokładne ilości składników, w tym przypraw, gdyż wychodzę z założenia, że każdy może zmodyfikować przepis, natomiast jeśli ktoś szuka gotowej „ściągi” to powinien ją znaleźć.
Dużą wagę przywiązuję do wysokiej jakości zdjęć. Fotografia to mój zawód, a stylizacja jedzenia to wielka pasja, która przyszła wraz z blogowaniem. Wszystkie zdjęcia i teksty na blogu są mojego autorstwa.
Co można znaleźć na blogu
Na blogu znajdziesz przepisy mojej ulubionej kuchni włoskiej oraz polskiej, ale wypróbowuję również przepisy innych kuchni i tworzę własne. Oprócz dań na co dzień, staram się wyszukiwać przepisy na tradycyjne, słynne dania, dowiedzieć się o potrawie i jej historii jak najwięcej i w miarę wiernie ją odtworzyć, a następnie podzielić się tą wiedzą.
Staram się przedstawić również alternatywną kuchnię, potrawy wegetariańskie i wegańskie, bezglutenowe, bezjajeczne, czy fit, jednak to tradycyjne dania grają na moim blogu pierwszoplanową rolę.
Ponadto chętnie dzielę się też poradami dotyczącymi kulinariów i dekoracji, a także wpisami o moich podróżach i stylu życia.
Zapraszam do wspólnego pieczenia i gotowania, dzielenia się wrażeniami i zostania z Fotokulinarnie na dłużej!