by Katarzyna Anders

Piernikowy deser gruszkowy

DeseryWigilia i Boże NarodzenieGruszkiWalentynkiŚmietanaCynamonMiódWaniliaDesery z owocówBez glutenuBez jajek

Lekki deser na ciepło o aromacie pierników – czyli jak podać owoce zimową porą.

Łatwo się go przygotowuje i można to zrobić wcześniej, a później lekko podgrzać i szybko podać.

W kieliszkach prezentuje się elegancko – w sam raz jako deser na małe przyjęcie.

Piernikowy deser gruszkowy – przepis

Porcja

na porcje dla 2 osób

Składniki

do podania

  • 2 duże łyżki gęstej śmietany 18%

Wykonanie

  • gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę
  • gruszki umieścić w garnku wraz z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą piernikową
  • podgrzewać na wolnym ogniu ok 10 min - aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się, a sos nieco zgęstnieje
  • zostawić do lekkiego przestudzenia
  • jeszcze ciepłe nałożyć do kieliszków lub salaterek i każdą porcję ozdobić łyżką zimnej śmietany

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryWigilia i Boże NarodzenieGruszkiWalentynkiŚmietanaCynamonMiódWaniliaDesery z owocówBez glutenuBez jajek
Przepis własny