by Katarzyna Anders

Czekoladki z karmelizowaną posypką orzechową

Orzechy laskoweCzekoladki i trufleWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiCzekoladaBez glutenuBez jajek

Najlepsze i najszybsze domowe czekoladki z czekolady mlecznej z chrupiącą posypką z karmelizowanych, prażonych orzechów laskowych.

Gdy mamy gotową posypkę, to ich przygotowanie jest błyskawiczne – to chyba najszybsze i najprostsze domowe czekoladki jakie robiłam.

Użyłam do nich mojej karmelizowanej posypki z orzechów laskowych. W przepisie na czekoladki podaję odpowiednią ilość składników posypki dla tego przepisu. Natomiast polecam przygotować posypkę w większej ilości i zachować do innych deserów czy wypieków.

Czekoladę warto utemperować – nie będzie się tak rozpuszczać w palcach i będzie bardziej błyszcząca. Warto się pomęczyć dla tego efektu :)

Czekoladki z karmelizowaną posypką orzechową – przepis

Porcja

ok. 25 czekoladek o średnicy ok. 3 cm

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej

karmelizowana posypka orzechowa

  • 20 g orzechów laskowych
  • 1 i 3/4 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki wody

* karmelizowana posypka orzechowa jest z tego przepisu. Łatwiej przygotować większą ilość, np. jak w przepisie 100 g posypki, a do tych czekoladek zużyjemy ok. 35 g. Resztę posypki można wykorzystać do dekoracji deserów czy wypieków.

Wykonanie

  • przygotować posypkę orzechową wg instrukcji z tego przepisu
  • jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
  • jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
  • zostawić czekoladę by wystygła i zgęstniała, ale wciąż była płynna
  • przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • za pomocą małej łyżeczki robić na papierze kleksy z czekolady o średnicy ok. 3 cm. Starać się by były równe i okrągłe. Nie mogą być za cienkie. Porcja na jeden kleks to niepełna mała łyżeczka czekolady
  • każdy kleks posypać posypką orzechową, tak by pokryła cała powierzchnię, ale by wszystkie kawałki miały szansę się zatopić w czekoladzie i przykleić
  • blachę umieścić w lodówce na 15 do 20 min. lub do momentu aż czekoladki dobrze stężeją - wtedy bez problemu odkleją się od papieru
  • przechowywać w chłodzie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy laskoweCzekoladki i trufleWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiCzekoladaBez glutenuBez jajek
Przepis własny