Limocello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Choć najlepsza odmiana cytryn do produkcji Limoncello pochodzi z miejscowości Sorrento we Włoszech, to i tak możemy pokusić się o przygotowanie się tego likieru w domu. Jest to bardzo proste, a efekt znakomity.
Przygotowanie Limoncello zajmuje kilka do kilkunastu dni – czas jest zależy od tego ile potrwa maceracja skórek cytrynowych, czyli proces odbarwiania ich przez alkohol. Może to trwać od minimum trzech dni do nawet 2 tygodni, a znakiem, że proces się zakończył są białe skórki, które oddały swój kolor do alkoholu. Skórki macerujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.
Następnie, po połączeniu z syropem cukrowym – zawsze wlewamy alkohol do syropu, a nie na odwrót, bo może zmętnieć – likier dajemy do chłodnego miejsca/lodówki, gdzie możemy go jeszcze kilka dni leżakować, by smak się ustabilizował, ale nie jest to tak bardzo konieczne.
Ponieważ wykorzystujemy tylko skórki cytryn, jest bardzo ważne, by nasze owoce były niewoskowane, najlepiej bio, eko itd. tzn maksymalnie sprawdzone i wolne od chemii. Wtedy mamy pewność, że ze skórek “wyciągnie” się do alkoholu wszystko co najlepsze. Owszem – są sposoby na pozbywanie się konserwantów, jak mycie owoców sodą, czy kilkukrotne wyparzanie, jednak w przypadku, gdy wykorzystujemy akurat skórkę owocu, to takie zabiegu mogą pozbawić ją nieco smaku, a również nie mamy pewności czy usuną na pewno całą chemię.
Jakiego spirytusu użyć?
Ważne jest, by użyć spirytusu o zawartości alkoholu 60% do maksymalnie 70%. Jest to niezwykle ważna zasada przy produkcji niemal wszystkich nalewek, która często jest lekceważona, m. in. dlatego, że powszechnie dostępnym spirytusem jest ten 95%. Natomiast proces maceracji większości owoców czy ziół przebiega najefektywniej tylko w spirytusie o niższej zawartości alkoholu. Dlatego jeśli nie umiemy dostać spirytusu 60% do 70%, a tylko taki 95% to należy go rozcieńczyć. Aby uzyskać 500 ml spirytusu o zawartości ok. 60% należy połączyć 316 ml spirytusu 95% z 184 ml wody. Natomiast, by uzyskać 500 ml spirytusu o zawartości ok. 70% należy połączyć 368 ml spirytusu 95% z 132 ml wody.
Ja użyłam spirytusu 60% i moje limoncello ma ok. 27% alkoholu.
Limoncello należy serwować schłodzone. Można z niego też przyrządzać pyszne drinki lub wykorzystać do nasączania ciast czy nadania smaku kremom deserowym.