Przepis na tradycyjne, angielskie “Christmas Friut Cake”, czyli ciasto świąteczne z bakaliami. Jeden z najlepszych przepisów na ciasto świąteczne, z programu “Home Comforts at Christmas” Jamesa Martina, który zmodyfikowałam według siebie zmieniając skład mieszanki owocowej i przypraw oraz alkohol.
Wyszło absolutnie przepyszne ciasto, różniące się dość znacznie od tradycyjnych polskich keksów. To świąteczne ciasto jest słodsze, o wiele bogatsze w bakalie, a właściwie niemal same owoce suszone i kandyzowane, bo orzechy to jedynie trochę migdałów. Jest też bardziej wilgotne, właśnie dzięki takiej ilości owoców oraz alkoholowi, w którym namaczamy owoce, później nasączamy jeszcze ciasto. Bardzo je polecam do spróbowania, tym bardziej, że można je wykonać nawet podobno nawet na 3 miesiące przed Świętami, a później “dokarmiać” je alkoholem co kilka dni. Ja proponuje je wykonać już na początku grudnia – nie dość, że wspaniale dojrzeje, to ograniczy nam pracy tuż przed Świętami.
Owoce w przepisie możecie modyfikować. Łącznie jest około 760 g owoców suszonych i kandyzowanych. Ważne, by utrzymać dużą ilość rodzynek w przepisie, to jest około 300 g, bo to jedna z głównych cech angielskiego ciasta świątecznego. Natomiast pozostałe owoce suszone i kandyzowane już wedle uznania, natomiast również polecam zwrócić uwagę, by zachować proporcje suszonych do kandyzowanych.
Użyty alkohol, to również kwestia gustu. James Martin użył whiskey, można też użyć rumu lub sherry, natomiast ja użyłam mieszanki alkoholi, które miałam pod ręką i które świetnie pasowały do bakalii i ciasta świątecznego, czyli likieru jabłkowo-korzennego, wiśniówki i wódki
Ja piekłam moje ciasto w formie do babki z tuleją i taka polecam, by ciasto na pewno się dopiekło. Wymiary formy podane są niżej w przepisie – to dość typowa forma na babki i baby drożdżowe. Natomiast jeśli nie macie takiej fory to ilość ciasta w przepisie jest idealna do tortownicy 21 cm.