by Katarzyna Anders

Pierniki czekoladowe w pomarańczowym lukrze

Ciastka i ciasteczkaWigilia i Boże NarodzeniePomarańczeCzekoladaMiódPierniki

Aromatyczne świąteczne pierniczki czekoladowe z nutą pomarańczy, z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Łatwe do wykonania, a ciasto nie wymaga leżakowania, poza niezbyt długim schłodzeniem go w lodówce.

Pierniki warto przygotowywać kilka dni przed podaniem, tak by zdążyły zmięknąć, natomiast moim pierniczkom wystarczył jeden dzień. Wszystko zależy od wilgotności powietrza. Jeśli pierniki nie chcą nam zmięknąć, możemy do puszki dołożyć kawałek jabłka.

Pierniki czekoladowe w pomarańczowym lukrze – przepis

Porcja

3 do 4 blachy pierniczków

Składniki

ciasto

  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

lukier pomarańczowy

  • 160 g cukru pudru
  • 12 łyżeczek świeżo wyciśniętego, przecedzonego soku z pomarańczy

do dekoracji

  • ok. 3 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie

  • w garnku podgrzać miód, masło i połamaną czekoladę, aż do rozpuszczenia. Wymieszać i przestudzić
  • wszystkie składniki suche wymieszać i przesiać przez sito
  • z ekologicznej i dobrze umytej pomarańczy otrzeć skórkę tak, by uzyskać jedną łyżeczkę
  • otrtą skórkę dodać do przestudzonych mokrych składników
  • do suchych składników dodać jajko oraz płynne składniki i wymieszać całość mikserem na jednolitą masę
  • kulę ciasta przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przed schłodzeniem może być dość rzadkie, ale przez schłodzenie nieco stężeje i będzie z nim w miarę łatwo pracować
  • oddzielać części ciasta z lodówki, wałkować na ok. 5 mm i wycinać pierniczki. Robić to partiami, tak by wciąż mieć chłodne ciasto, bo z ciepłym nie pracuje się tak dobrze
  • piec w 180°C przez ok. 13 min. Ważne by nie piec pierniczków zbyt długo - tylko do momentu gdy ładnie wyrosną
  • pierniczki studzić na kratce
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki
  • wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić go tak by uzyskać podana ilość
  • połączyć cukier puder i sok z pomarańczy, ucierając je łyżką na jednolitą masę. Lukier jest w miarę rzadki - pierniczki bardziej glazurujemy niż ozdabiamy.
  • lukrujemy tylko całkowicie wystudzone pierniczki. Nałtawiej robić to za pomoca silikonowego pędzelka
  • zanim lukier zastygnie, na środku pierniczka dajemy troszkę skórki pomarańczowej
  • przechowywać w zamkniętej puszce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciastka i ciasteczkaWigilia i Boże NarodzeniePomarańczeCzekoladaMiódPierniki
Pomysł na całość własny. Przepis na ciasto, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki