by Katarzyna Anders

Lody piernikowe z sosem karmelowym bez maszyny

Lody i mrożoneWigilia i Boże NarodzeniePrzyjęcia i imprezyCynamonCzekolada

Domowe lody bez maszynki i mieszania o smaku pierników – bo kto powiedział, że zimą nie można jeść lodów? To świąteczne wydanie domowych lodów na pewno Was zachwyci. Podane z domowym sosem karmelowym są doskonałe!

Lody piernikowe z sosem karmelowym bez maszyny – przepis

Porcja

1,5 litra lodów

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 165 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g pierników, np. z tego przepisu
  • 30 g czekolady mlecznej

do dekoracji

 

Wykonanie

  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • Pierniki pokruszyć na kawałki,  czekoladę posiekać na drobne kosteczki lub zetrzeć na tarce, na dużych oczkach
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru, a na sam koniec przyprawę i cynamon
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek
  • do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera - najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
  • dodać pokruszone pierniki i kawałki czekolady i delikatnie wymieszać
  • masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 l
  • włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
  • lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem
  • przygotować sos karmelowy wg przepisu
  • lody podawać z sosem oraz udekorowane pierniczkami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneWigilia i Boże NarodzeniePrzyjęcia i imprezyCynamonCzekolada
Przepis własny.