by Katarzyna Anders

Piernikosernik w czekoladzie z powidłami śliwkowymi

PiernikiSernikiCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzeniePrzyjęcia i imprezyTwarógCynamonCzekolada

Idealne ciasto na Boże Narodzenie – sernik oraz aromatyczny piernik przełożone powidłami śliwkowymi i oblane czekoladą. Czy może być coś bardziej świątecznego?

Gdy zobaczyłam pomysł na to ciasto, wiedziałam, że muszę je zrobić. Połączyłam swój sprawdzony przepis na sernik z szybkim i aromatycznym ciastem piernikowym. Starałam się, by przepisy były maksymalnie proste i najlepiej by upiec wszystko za jednym zamachem. I udało się! Posiadając dwie tortownice średnicy 21 cm ciasta możemy upiec jednocześnie, bo wspomniany sernik jest bezproblemowy i nie wymaga kąpieli wodnej.

Dzięki temu to ciasto przygotujemy łatwo, szybko i przyjemnie, a samo przełożenie powidłami i oblanie czekoladą to moment. Polecam na świąteczny stół!

Mała uwaga – na moim blogu dominują ciasta dość słodkie, a to wyjątkowo do takich nie należy. Będzie idealne dla osób lubiących nieco wytrawniejsze ciasta. Zależnie do jakiego grona należycie, polecam wybrać czekoladę z jakiej wykonacie polewę – możecie zrobić ją z połączenia czekolady mlecznej i gorzkiej w dowolnej proporcji lub wybrać tylko jedną z nich.

Piernikosernik w czekoladzie z powidłami śliwkowymi – przepis

Porcja

tortownica 21 cm

Składniki

Sernik

  • 500 g sera twarogowego, zmielonego
  • 3 jajka
  • 140 g cukru, drobnego
  • 55 g mąki ziemniaczanej

Piernik

  • 60 g masła
  • 150 g miodu
  • 2 jajka
  • 110 g cukru, drobnego
  • 200 g mąki
  • 10 g kakao
  • 20 g przyprawy piernikowej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżki mleka

Do przełożenia

  • ok. 180 g powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 65 g czekolady gorzkiej
  • 10 g masła

Dekoracja

  • świeża żurawina

Wykonanie

  • oba ciasta można przygotować jednocześnie i wstawić razem do piekarnika, jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 21 cm
  • 2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą

Przygotowanie piernika

  • w garnuszki roztopić masło i lekko przestudzić. Dodać do niego miód i wymieszać
  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować aż masa zrobi się jasna, puszysta i zwiększy swoją objętość. Następnie dodać do niej wystudzone miód z masłem i zmiksować do połączenia
  • wymieszać mąkę, kakao, przyprawę, cynamon oraz sodę i przesiać je przez sito do masy. Zmiksować do połączenia, w trakcie dodając mleko
  • masę wlać tortownicy

Przygotowanie sernika

  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna. Do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
  • masę wlać tortownicy
  • oba ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Sernik piec ok. 1 godziny - do momentu, aż całkiem wyrośnie (uwypukli się), a wierzch się lekko przyrumieni. Piernik piec 45 min do ok. 1 h - ale tutaj najważniejsze sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy - piec piernik tak długo jak to konieczne. Ponieważ po ok 30 min. piernik może się zacząć mocno rumienić z wierzchu, należy wtedy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej - zapobiegnie to przypaleni i pozwoli go piec tak długo jak potrzeba. gdy jedno z ciast będzie szybkiej gotowe to po prostu je wyjmujemy
  • upieczone ciasta całkowicie wystudzić, a sernik dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc
  • piernik przeciąć na pół i jeden blat ułożyć na paterze. Posmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Ułożyć na nim sernik i ten również posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie przykryć całość drugim blatem
  • czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej – tutaj dokładna instrukcja jak to zrobić. Następnie wymieszać czekolady z masłem do dokładnego połączenia i lekko przestudzić
  • czekoladę wylać na wierzch ciasta i dokładnie rozsmarować na wierzchu i po bokach. Wierzch ciasta można udekorować np. świeżą żurawiną. Ciasto zostawić do zastygnięcia polewy czekoladowej

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PiernikiSernikiCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzeniePrzyjęcia i imprezyTwarógCynamonCzekolada
Przepis własny. Pomysł na piernikosernik z bloga Mojewypieki.com