by Katarzyna Anders

Smażona pierś kaczki

Mięsa i rybyWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyKaczkaDania z drobiu

Soczysta i różowa w środku pierś kaczki z patelni – bez dodatkowego pieczenia w piekarniku. Szybkie i wykwintne danie.

Proponuję smażenie kaczej piersi na patelni, bez dodatkowego pieczenia w piekarniku, bo to szybki i prosty sposób, który zapewnia różowe, miękkie i soczyste mięso. A takie w przypadku kaczej piersi jest najlepsze. Zachęcam do przyrządzania kaczki na różowo, a nie pieczenia jej przez długi czas. Mięso jest wtedy naprawdę jest najsmaczniejsze. Ja proponuję średnio różową pierś.

Aby piersi dobrze się usmażyły, przy podanym krótkim czasie smażenia, ważne jest by mięso nie było za zimne. Dlatego wyciągamy je z lodówki na 15 min przed smażeniem. Jeśli używamy mrożonych piersi, to muszą być bardzo dobrze rozmrożone.

Przy smażeniu piersi z kaczki ważne jest, by w całości wytopić tłuszcz ze skóry. Skórka powinna zostać cienka, chrupiąca i przypieczona. Aby uzyskać taki efekt po pierwsze należy przed smażeniem naciąć skórę w kratkę, co zapewni lepsze wytapianie. A po drugie, należy kłaść piersi skórą do dołu, na zimnej patelni – dzięki temu tłuszcz zacznie wytapiać się powoli, a nie “zamknie się” od wysokiej temperatury.

Najlepszym dodatkiem do różowej kaczej piersi jest sos pomarańczowy z karmelem i masłem. Poza tym do kaczki podałam purée z dyni i marchewki.

Danie jest eleganckie i wykwintne – polecam szczególnie na świąteczne dni i wyjątkowe okazje.

Smażona pierś kaczki – przepis

Porcja

porcje na 2 osoby

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • szczypta pieprzu

do podania

Wykonanie

  • jeśli chcemy podać kaczkę z sosem pomarańczowym, przyrządzamy go z tego przepisu
  • piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je
  • skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą
  • piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu
  • piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi
  • piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni). W trakcie dostosowujemy moc palnika tak, by mięso mogło się smażyć przez podany czas, ale nie przypaliło się
  • następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty
  • usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły
  • następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyKaczkaDania z drobiu
Przepis własny