by Katarzyna Anders

Kompot z suszu

NapojeBezalkoholoweSuszone moreleSuszone śliwkiWigilia i Boże NarodzenieCynamonKuchnia polska

Tradycyjny wigilijny kompot z suszu. Mój jest raczej słodki niż wytrawny, z aromatem cynamonu i goździków oraz dużą ilością suszonych śliwek.

Proporcje suszonych owoców można modyfikować wedle uznania, tak aby użyć łącznie 400 g suszu.

Kompot z suszu – przepis

Porcja

na ok 1 l kompotu

Składniki

  • 180 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 80 g suszonych gruszek
  • 40 g suszonych moreli
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 5 goździków
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 1 i 1/2 l wody

Wykonanie

  • jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki
  • jabłko wraz z suszem umieścić w garnku i zalać wodą
  • zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na minimalny oraz dodać cukry i przyprawy
  • gotować przez 40 min
  • zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia
  • przecedzić, a owoce zostawić na sitku aby cały płyn z nich spłynął

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
NapojeBezalkoholoweSuszone moreleSuszone śliwkiWigilia i Boże NarodzenieCynamonKuchnia polska
Przepis własny