by Katarzyna Anders

Piernikowe gorące kakao

NapojeBezalkoholoweWigilia i Boże NarodzenieCynamonCzekoladaWanilia

Rozgrzewające, domowe kakao o korzennym, piernikowym aromacie to najlepszy napój na chłodny, zimowy wieczór.

Szybkie i proste w przygotowaniu – jedyną zasadą jest dobre rozmieszanie składników za pomocą trzepaczki. Uwaga! To kakao uzależnia ;)

Piernikowe gorące kakao – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób, po 250 ml

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 1 i 3/4 łyżki kakao ciemnego, naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wykonanie

  • do garnuszka wlać mleko oraz dodać do niego wszystkie pozostałe składniki
  • umieścić na ogniu i podgrzewać aż mleko zawrzy. Do tego czasu mieszać mleko trzepaczką, aż wszystkie składniki się „rozpuszczą”
  • gotowe kakao przelać do kubków. Można je wcześniej przecedzić przez sitko, ale nie trzeba – dodane przyprawy same opadną na dno kubka

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
NapojeBezalkoholoweWigilia i Boże NarodzenieCynamonCzekoladaWanilia
Przepis własny