by Katarzyna Anders

Paszteciki z pieczarkami

Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyWegetariańskiePaszteciki

Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny wegetariański, dodatek do wszelkich zup, między innymi rosołu czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach, podczas Świąt Bożego Narodzenia, na Sylwestra i w Karnawale. Wcześniej przygotowane dobrze się przechowują – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a później odgrzać w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, ale ja osobiście wolę je ciepłe ;)

Ponieważ paszteciki są w kruchym, a nie w drożdżowym cieście, to ich przygotowanie jest też nieco szybsze i prostsze. Polecam na świąteczny stół, do wigilijnego barszczu.

Paszteciki z pieczarkami – przepis

Porcja

15 pasztecików

Składniki

Ciasto

  • 315 g mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 80 g śmietany gęstej 18%
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  • 2 średnie cebule
  • 700 g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 jajko

Do sklejenia i posmarowania

  • 1 jajko

Wykonanie

  • ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią i wsadzić na pół godziny do lodówki
  • cebule obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki - nie ma znaczenia jakie, bo będziemy je jeszcze rozdrabniać
  • cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Pieczarki mają być "suche". Od tego jak je dobrze odwodnimy, zależy czy farsz nie będzie nam wypadać z pasztecików
  • pieczarki razem z cebulą bardzo drobno posiekać. Albo można je krótko zmiksować w malakserze, ale tak, by farsz nie miał konsystencji gładkiej "papki" tylko właśnie bardzo drobno pokrojonych kawałków. Nie mogą być jednak za duże, bo farsz nie będzie ścisły
  • posiekać natkę pietruszki tak by uzyskać 1 płaską łyżkę, dodać ją do farszu, a następnie dodać jajko i dobrze wymieszać
  • ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, na pas o wymiarach: ok. 15 cm szerokości i ok. 55 cm długości. W przepisie na paszteciki z mięsem jest instrukcja zdjęciowa jak powinno wyglądać rozwałkowanie ciasta, napełnianie i sklejanie pasztecików
  • na środku pasa, przez całą długość ciasta, nałożyć farsz
  • w miseczce rozmącić jajko. Jeden brzeg ciasta posmarować niewielką ilością jajka, a następnie dobrze zakleić farsz w formie rulonu. Obrócić ciasto tak, by miejsce klejenia było na dole
  • za pomocą wierzchu nożna, można odcisnąć na wierzchu ciasta ozdobną kratkę
  • wał ciasta pokroić na części szerokości ok. 4 cm. Powinno wyjść 15 sztuk pasztecików. Trzeba to robić ostrym nożem, gdyż farsz z pieczarek jest znacznie bardziej luźny niż z mięsa. Nieco może wypaść, ale wystarczy ścisnąć paszteciki dłonią poprawiając ich kształt. Po posmarowaniu jajkiem i zapieczeniu będą trzymać formę
  • paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Posmarować również boki, gdzie wystaje farsz - dzięki temu farsz będzie się lepiej trzymał
  • piec w 190°C przez 45 minut, aż paszteciki będą mocno złote i rumiane
  • podawać na zimno lub na ciepło

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyWegetariańskiePaszteciki
Przepis własny.