Do czego można użyć białek jaj? Po zrobieniu wypieków drożdżowych, kruchych, a przede wszystkim wielu kremów i deserów jajecznych często zostają nam białka. Jakie są najlepsze desery na białkach?
W zestawieniu podaję przepisy zawierające tylko białka albo białka i żółtka , jednak takie gdzie przeważa ilość białek w przepisie.
Pamiętajcie, że oprócz wykorzystania białek od razu, białka świetnie się mrożą! Najlepiej zamrozić je w zamykanych, plastikowych pojemnikach, przeznaczonych specjalnie do mrożenia. Moją radą jest, by dokładnie zważyć sobie białka przed odlaniem do pojemnika i na etykietce zapisać wagę oraz datę umieszczenia w zamrażarce. Datę po to, by wiedzieć kiedy je zużyć – wytrzymają w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Natomiast wagę dlatego, że po rozmrożeniu raczej nie będziemy wiedzieć ile to było sztuk białek. Natomiast 1 białko z jajka L waży 40 g. Kiedy chcemy zużyć białka, po prostu zostawiamy je do rozmrożenia, a następnie używamy normalnie – tak, jakby były świeże.
Desery – bezy
Chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie nadmiarowych białek jest zrobienie bezy. Zdecydowanie polecam tę opcję bo beza, Pavlova, mini bezy czy tort bezowy to jedne z najcudowniejszych deserów. Upieczone beziki możemy też przechowywać dłużej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wypieki
Oprócz deserów bezowych jest też parę wypieków, które wykorzystują więcej białek niż żółtek.
Dania
Nadmiarowe białka możecie też wykorzystać w przepisach na wszelkie omlety i jajecznice – możecie tutaj zaburzyć proporcje przepisu i zamiast samych jaj, dodać więcej białek. Nie wpłynie to, na danie, to znaczy uda nam się tak samo dobrze, a będzie jedynie lżejsze. Taka wersja omleta lub jajecznicy będzie też miała mniej kalorii bowiem około 90% kalorii w jajku daje żółtko, a biało jest niezwykle dietetyczne i zawiera jedynie kilka kalorii.
Inne
Bardzo przydatnym przepisem, w którym zużyjemy trochę białek jest przepis na niezawodny lukier królewski – idealny do dekoracji zarówno pierników i ciastek na Boże Narodzenie, ale też na Wielkanoc i jakiekolwiek inne okazje, gdzie pięknie dekorowane słodkości zrobią wrażenie.
Jestem pewna, że to zestawienie da Wam trochę pomysłów na wykorzystanie białek i pozwoli też szybko odnaleźć ulubione przepisy na bezy.