by Katarzyna Anders

Jak wykorzystać białka jaj? – przepisy z białkami

Porady kulinarne

Do czego można użyć białek jaj? Po zrobieniu wypieków drożdżowych, kruchych, a przede wszystkim wielu kremów i deserów jajecznych często zostają nam białka. Jakie są najlepsze desery na białkach?

W zestawieniu podaję przepisy zawierające tylko białka albo białka i żółtka , jednak takie gdzie przeważa ilość białek w przepisie.

Pamiętajcie, że oprócz wykorzystania białek od razu, białka świetnie się mrożą! Najlepiej zamrozić je w zamykanych, plastikowych pojemnikach, przeznaczonych specjalnie do mrożenia. Moją radą jest, by dokładnie zważyć sobie białka przed odlaniem do pojemnika i na etykietce zapisać wagę oraz datę umieszczenia w zamrażarce. Datę po to, by wiedzieć kiedy je zużyć – wytrzymają w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Natomiast wagę dlatego, że po rozmrożeniu raczej nie będziemy wiedzieć ile to było sztuk białek. Natomiast 1 białko z jajka L waży 40 g. Kiedy chcemy zużyć białka, po prostu zostawiamy je do rozmrożenia, a następnie używamy normalnie – tak, jakby były świeże.

Desery – bezy

Chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie nadmiarowych białek jest zrobienie bezy. Zdecydowanie polecam tę opcję bo beza, Pavlova, mini bezy czy tort bezowy to jedne z najcudowniejszych deserów. Upieczone beziki możemy też przechowywać dłużej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wypieki

Oprócz deserów bezowych jest też parę wypieków, które wykorzystują więcej białek niż żółtek.

Dania

Nadmiarowe białka możecie też wykorzystać w przepisach na wszelkie omlety i jajecznice – możecie tutaj zaburzyć proporcje przepisu i zamiast samych jaj, dodać więcej białek. Nie wpłynie to, na danie, to znaczy uda nam się tak samo dobrze, a będzie jedynie lżejsze. Taka wersja omleta lub jajecznicy będzie też miała mniej kalorii bowiem około 90% kalorii w jajku daje żółtko, a biało jest niezwykle dietetyczne i zawiera jedynie kilka kalorii.

Inne

Bardzo przydatnym przepisem, w którym zużyjemy trochę białek jest przepis na niezawodny lukier królewski – idealny do dekoracji zarówno pierników i ciastek na Boże Narodzenie, ale też na Wielkanoc i jakiekolwiek inne okazje, gdzie pięknie dekorowane słodkości zrobią wrażenie.

Jestem pewna, że to zestawienie da Wam trochę pomysłów na wykorzystanie białek i pozwoli też szybko odnaleźć ulubione przepisy na bezy.

Brak wyników.
Brak wyników.

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Porady kulinarne