by Katarzyna Anders

Sernik piernikowy z polewą karmelową

SernikiWigilia i Boże NarodzeniePrzyjęcia i imprezyTwarógCynamonKuchnia polska

Idealny sernik na Święta – o świątecznym aromacie, ze słodką polewą, bardzo dekoracyjny i co ważne bardzo prosty w przygotowaniu. Musicie wypróbować!

Sernik ma wyśmienity piernikowy spód oraz kawałki pierniczków w masie serowej i to decyduje o jego świątecznym charakterze. Należy tu użyć kruchych pierniczków bez polewy. Polecam te z mojego ulubionego przepisu na pierniki świąteczne. Ale mogą to być też gotowe ciasteczka korzenne Speculaas lub inne podobne.

Masę serową polecam jak zwykle zrobić z prawdziwego twarogu, który należy zmielić. Można też użyć sera z wiaderka, jednak musi to być 100% mielony twaróg o gęstej, wręcz stałej konsystencji, a nie rzadka masa serowa, jakich sporo można spotkać w wiaderkach – z takiej sernik raczej się nie uda.

Sernik piernikowy z polewą karmelową – przepis

Porcja

Tortownica 21 do 22 cm

Składniki

spód

  • 140 g kruchych pierników, np. z tego przepisu (bez dekoracji) lub ciastek korzennych, najlepiej Speculoos
  • 50 g masła, roztopionego

masa serowa

  • 700 g sera twarogowego, zmielonego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru, drobnego
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
  • 50 g kruchych pierników lub ciastek korzennych (takich jak do spodu)

do dekoracji

  • sos karmelowy z tego przepisu (1/2 ilości z przepisu)
  • kilka niewielkich pierników

Wykonanie

  • jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  • spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  • pierniki na spód zmielić w malakserze bardzo drobno. Pod koniec dodać przestudzone, roztopione masło i miksować do powstania wilgotnej masy. Masę wyłożyć na spód tortownicy i dokładnie wyrównać przyciskając
  • pierniki do masy pokruszyć - jednak nie za drobno i nie na pył. Raczej połamać je na niewielkie kawałki
  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
  • do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie dodać pokruszone pierniki oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie wymieszać
  • masę wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej - nie na brązowo). Można nieco przeciągnąć czas pieczenia, by osiągnąć opisany efekt, ale nie dłużej niż 15 minut - nawet jeśli środek całkiem nie wyrósł, to sernik zetnie się w lodówce
  • gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą - tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc - sernik koniecznie trzeba schłodzić
  • przygotować sos karmelowy wg przepisu
  • na zimny sernik wylać sos karmelowy, a wierzch można udekorować kilkoma piernikami
  • sernik kroić i podawać mocno schłodzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
SernikiWigilia i Boże NarodzeniePrzyjęcia i imprezyTwarógCynamonKuchnia polska
Przepis własny.