Tradycyjny barszcz czerwony, wigilijny na zakwasie. Mocno esencjonalny, bo przygotowany z dodatkowej, dużej ilości buraków. Podstawa wigilijnego stołu.
W przepisie znajdziecie porady jak przygotować pyszny i esencjonalny barszcz, jak go gotować i co zrobić, by nie stracił koloru. Odsyłam również do przepisu na zakwas z buraków, który jest podstawą dobrego, wigilijnego barszczu. Jest naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowy i aromatyczny, więc warto używać właśnie zakwasu buraczanego, zamiast octu czy soku z cytryny.
W przepisie piszę kiedy wykonywać kolejne kroki i finał gotowania opisałam jako “w dniu podania”, czyli u większości z Was w Wigilię. I wtedy barszcz będzie faktycznie gotowy i można go jeść. Natomiast gorąco zachęcam do wykonania wszystkiego o 1 dzień wcześniej – czyli dodania zakwasu 1 dzień przed Wigilią. Taki odstany, gotowy barszcz jest jeszcze lepszy – smaki się przegryzają. Dzięki temu jest też mniej pracy w samą Wigilię ;)
Barszcz wigilijny podajemy z uszkami z grzybami lub z krokietami z wegetariańskim nadzieniem, np. z grzybów lub kapusty z grzybami.