by Katarzyna Anders

Krucha tarta orzechowa z konfiturą malinową – Linzer Torte

Tarty i krucheOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieMalinyPrzyjęcia i imprezy

Krucha tarta z orzechów laskowych, z warstwą słodkiej konfitury malinowej i odrobiną lukru, to połączenie idealne, nie tylko na Święta.

Tarta jest prosta w przygotowaniu, a jest naprawdę przepyszna. Dobrze trzymać ją w chłodzie, ale można również poza lodówką, więc nie zabierze nam, tak cennego w Święta, miejsca na półce :)

Krucha tarta orzechowa z konfiturą malinową – Linzer Torte – przepis

Porcja

forma do tart o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g orzechów laskowych mielonych
  • 220 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 jajko
  • 400 g konfitury malinowej

Do wysmarowania formy

  • trochę masła

Lukier

  • 50 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • wszystkie składniki ciasta szybko wymieszać ze sobą – ja polecam to zrobić mikserem – tak by nie zdążyły się ogrzać. W trakcie dobrze jest przesiekać na kawałki zimne masło, bo to przyspieszy łączenie składników. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.
  • formę do tart wysmarować masłem
  • Ciasto podzielić na części: 1/3 ciasta zostawić w lodówce, a 2/3 ciasta wgnieść w formę do tart, tworząc z boku niewysoki rant. Formę z ciastem umieścić z powrotem w  lodówce i schładzać jeszcze ok. pół godziny. Najlepiej by forma była metalowa - dzięki temu można ją bezpiecznie schładzać, gdyż dla formy ceramicznej, może być niebezpieczne schładzanie, a później szybkie ogrzanie w piekarniku
  • spód podpiec 10 minut w piekarniku, w 180°C
  • w międzyczasie podgrzać lekko konfiturę malinową oraz rozwałkować pozostałe 1/3 ciasta i wyciąć z niego paski szerokości ok. 1,5 cm
  • na podpieczony spód wyłożyć ciepła konfiturę, a następnie ułożyć paski tworząc kratkę. W przypadku tego ciasta nie polecam przeplatania kratki, gdyż jest ono bardzo kruche. Proponuje po prostu szybko rozłożyć paski
  • tartę ponownie umieścić w piekarniku, w 180°C i piec jeszcze ok. 40 do 50 min., aż ciasto się paski ciasta się przyrumienią na ciemnozłoto, a konfitura będzie przez dłuższy czas "bulgotać".
  • upieczone ciasto wystudzić
  • zrobić lukier: mocno utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Następnie, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka, polukrkować wierz brzegu tarty oraz wszystkie paski. Lukier jest w miarę rzadki - glazurujący i może się nieco rozlać na konfiturę, ale to w niczym nie przeszkadza. Można również lekko polukrować "okienka" z konfiturą
  • tartę przechowywać przykrytą, w chłodnym miejscu. Jeśli trzymamy ją w lodówce, to wyjąć ją minimum pół godziny przed podaniem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieMalinyPrzyjęcia i imprezy
Przepis własny, inspirowany przepisem na korzenny kruchy torcik, z magazynu Sielska Kuchnia 4/2015.