by Katarzyna Anders

Mus czekoladowy

DeseryWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaDesery na zimno, musy i kremyBez glutenuKuchnia francuska

Kremowy, aksamitny, gęsty, ale o piankowej strukturze – to perfekcyjny mus czekoladowy, który rozpływa się w ustach! Idealny na Dzień Czekolady 12 kwietnia. Albo jako deser na romantyczną kolację. Lub zwieńczenie przyjęcia, bowiem, możecie przygotować go wcześniej i może spokojnie czekać w lodówce – wręcz powinien być mocno schłodzony.

Porcje są niewielkie – idealnie do kieliszka na martini. Ale uwierzcie, że więcej nie będziecie w stanie zjeść na raz – mus jest tak treściwy i sycący ;)

Jest to deser z surowych jajek, więc nie dla kobiet w ciąży, czy dzieci. Natomiast, moim zdaniem, pozostałe osoby nie mają się absolutnie czego obawiać, jeśli użyją świeżych jajek z pewnego źródła, następnie umyją jajka w antybakteryjnym detergencie i sparzą krótko skorupki. Jednak to kwestia Waszego wyboru. Wiem, że wiele osób ma obawy przed jedzeniem surowych jajek, ale wtedy nie ma po prostu alternatywy dla tego deseru (tak jak w przypadku oryginalnego włoskiego Tiramisu, wielu innych deserów, sosów, majonezu, czy Carbonary, gdzie również używamy surowych jajek).

Mus czekoladowy – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej 70%
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 białko z dużego jajka
  • 1 łyżka drobnego cukru

do dekoracji

  • ok. 30 g czekolady mlecznej

Wykonanie

  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż nieco ogrzane, po przechowywaniu w lodówce
  • czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odsyłam do instrukcji na temat roztapiania czekolady w kąpieli. Roztopione i wymieszane czekolady odstawić, by nieco przestygły, ale nie całkowicie
  • skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek
  • żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, za pomocą miksera, na puszystą, jasną masę. Trwa to kilka minut
  • w czystej misce, czystym mikserem, ubić białko na sztywno, pod koniec dodając cukier, który usztywni pianę - na koniec ma być gładka, lśniąca i sztywna
  • do żółtek wlać roztopioną czekoladę i rozmieszać krótko na niskich obrotach miksera - zależnie jaką temperaturę miały jajka, to masa może bardziej zgęstnieć i może być trochę trudno ją rozmieszać, ale nie obawiajcie się - to chwilowe
  • do masy czekoladowo-żółtkowej dodać trochę piany z białek (1 łyżeczkę, w razie potrzeby 1 łyżkę) i rozmieszać za pomocą łyżki - to pomoże nam rozmieszać masę, by znów była "miękka". Następnie, już bardzo delikatnie, dodać resztę piany i połączyć ją z masą, delikatnie mieszając okrężnym ruchem, zbierając masę z dna miski i łącząc z pianą - chodzi o to, by jak najszybciej i jak najdelikatniej połączyć pianę z masą, tak by białko nie opadło, a mus nie stracił puszystości
  • połączony mus rozlać do kieliszków i wsadzić do lodówki na kilka godzin - minimum na 4 godziny, a można na całą noc
  • przed podaniem posypać porcje, startą na dużych oczkach lub za pomocą skrobaczki, czekoladą

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryWigilia i Boże NarodzenieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaDesery na zimno, musy i kremyBez glutenuKuchnia francuska
Przepis własny.