by Katarzyna Anders

Napój mus jabłkowo-goździkowy

NapojeBezalkoholoweWigilia i Boże NarodzenieJabłkaFit

Napój jabłkowy z aromatem goździków. Przygotowany z całych jabłek, więc gęstszy niż sok i pełen błonnika. Doskonały na zimno i na ciepło. Można go rozcieńczać wodą, ale nie trzeba. Możecie go słodzić wedle uznania, ale pamiętajcie, że ostateczny smak będzie czuć po zmiksowaniu i gdy zaromatyzuje się goździkami.

Pomysł i przepis mojej Mamy – idealny na spożytkowanie nadmiarowych jabłek.

Napój mus jabłkowo-goździkowy – przepis

Porcja

ok. 2 l

Składniki

  • 600 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj. 5 jabłek)
  • 1,3 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 12 goździków

Wykonanie

  • jabłka cienko obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plasterki
  • jabłka wrzucić do garnka, zalać wodą i postawić na ogniu. Dodać cukier. Gdy całość się zagotuje, to zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 2 minut
  • następnie zestawić z ognią i od razu zmiksować całość blenderem, aż nie będzie żądnych cząstek. Od razu dorzucić goździki - dzięki temu, że napój jest gorący, dobrze przejdzie aromatem przyprawy
  • zostawić do ostudzenia. Goździków nie trzeba usuwać, jedynie należy uważać podczas picia
  • napój można pić jeszcze ciepły lub zimny z lodówki. Można go rozcieńczyć wodą lub dodać kostki lodu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
NapojeBezalkoholoweWigilia i Boże NarodzenieJabłkaFit
Przepis mojej Mamy.