Bardzo dekoracyjny, kontrastowy tort wiśniowo-czekoladowy, przełożony białym waniliowym kremem z mascarpone i kremówki, z dużą ilością wiśni. Wiśnie i czekolada to bardzo wdzięczne połączenie, które sprawdza się w każdej sytuacji i świetnie smakuje.
Mój tort to mocne nawiązanie do niemieckiego tortu Szwarcwaldzkiego, zwanego też tortem Schwarzwald, tortem Czarny Las lub tortem czarnoleskim. Jednak jest to lżejsza wersja blatów, bo zamiast ciasta czekoladowego z masłem, jest lekki kakaowy biszkopt. Tort przełożyłam również moim ulubionym waniliowym kremem z mascarpone i kremówki, zamiast samą bitą śmietaną jak w oryginale.
Wykorzystałam wiśnie mrożone, bo to najwygodniejsze rozwiązanie, na każda porę roku, ale z powodzeniem możecie też użyć świeżych, wydrylowanych wiśni czy czereśni – wtedy postępujecie z nimi tak samo jak z mrożonymi – wg przepisu.
Jeśli chcecie, by tort był bezalkoholowy, dla dzieci, to do wiśni dodajcie po prostu trochę wody, a później do nasączania użyjcie tylko samego soku z podgrzewania wiśni, w odpowiednio większej ilości.
Jeszcze jedna rada – w przepisie podaję jak zrobić dekoracyjne wiórki czekoladowe – polecam ten sposób, gdyż wtedy wiórki są duże i naprawdę ładne. Używając tarki czy skrobaczki do warzyw uzyskacie dużo mniejsze i nie tak ładne wiórki, ale oczywiście jeśli nie macie czasu czy warunków, to możecie po prostu zetrzeć lekko schłodzoną tabliczkę czekolady.