by Katarzyna Anders

Tort Szwarcwaldzki

TortyCiasta, torty, tartyWiśnieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaCzekolada

Bardzo dekoracyjny, kontrastowy tort wiśniowo-czekoladowy, przełożony białym waniliowym kremem z mascarpone i kremówki, z dużą ilością wiśni. Wiśnie i czekolada to bardzo wdzięczne połączenie, które sprawdza się w każdej sytuacji i świetnie smakuje.

Mój tort to mocne nawiązanie do niemieckiego tortu Szwarcwaldzkiego, zwanego też tortem Schwarzwald, tortem Czarny Las lub tortem czarnoleskim. Jednak jest to lżejsza wersja blatów, bo zamiast ciasta czekoladowego z masłem, jest lekki kakaowy biszkopt. Tort przełożyłam również moim ulubionym waniliowym kremem z mascarpone i kremówki, zamiast samą bitą śmietaną jak w oryginale.

Wykorzystałam wiśnie mrożone, bo to najwygodniejsze rozwiązanie, na każda porę roku, ale z powodzeniem możecie też użyć świeżych, wydrylowanych wiśni czy czereśni – wtedy postępujecie z nimi tak samo jak z mrożonymi – wg przepisu.

Jeśli chcecie, by tort był bezalkoholowy, dla dzieci, to do wiśni dodajcie po prostu trochę wody, a później do nasączania użyjcie tylko samego soku z podgrzewania wiśni, w odpowiednio większej ilości.

Jeszcze jedna rada – w przepisie podaję jak zrobić dekoracyjne wiórki czekoladowe – polecam ten sposób, gdyż wtedy wiórki są duże i naprawdę ładne. Używając tarki czy skrobaczki do warzyw uzyskacie dużo mniejsze i nie tak ładne wiórki, ale oczywiście jeśli nie macie czasu czy warunków, to możecie po prostu zetrzeć lekko schłodzoną tabliczkę czekolady.

Tort Szwarcwaldzki – przepis

Porcja

tortownica 21 cm

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao

wiśnie

  • 750 g wiśni mrożonych
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki likieru wiśniowego, “wiśniówki”

do nasączenia blatów

  • 80 ml soku z podgrzewania wiśni
  • 100 ml likieru wiśniowego, wiśniówki

krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 100 g cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii roztarte w 1 łyżce cukru

dekoracja

  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie

biszkopt

  • papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
  • oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
  • mąkę i kakao przesiać przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąkę wraz z kakao. Trzeba to robić bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
  • wlać masę do tortownicy
  • piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
  • po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm
  • ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
  • gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto

wiórki czekoladowe

  • czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarować ją nie za cienką warstwą, na gładkiej, czystej i suchej desce, najlepiej metalowej lub szklanej, lub na metalowej blasze - każdą czekoladę osobno
  • włożyć do lodówki, aż do momentu gdy czekolada dobrze stężeje, tj. minimum 20 min.
  • po tym czasie czekoladę wyjąć z lodówki i za pomocą ostrego noża skrobać duże, dekoracyjne wiórki. Jeśli wiórki się kruszą, to odczekać kilka minut w temperaturze pokojowej by czekolada zmiękła (ale wciąż była zimna!) - powinno się dać strugać duże, gładkie wiórki
  • gotowe wiórki odłożyć na talerz i umieścić w lodówce

przekładanie

  • biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
  • mrożone wiśnie umieścić w garnku z szerokim dnem, dodać cukier oraz wiśniówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut, aż puszczą trochę soku i się rozmrożą. Nie powinny się zagotować, ani nawet za bardzo nagrzać! Następnie wiśnie odsączyć na sitku, zostawiając również sok. Jeśli wiśnie są ciepłe, to je wystudzić
  • przygotować płyn do nasączania: odmierzyć 80 ml soku z podgrzewania wiśni i wymieszać z likierem wiśniowym
  • laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą noża, wyskrobać z połowy ziarenka. Ziarenka rozetrzeć palcami w łyżce cukru - wtedy ładnie się rozdzielą
  • ubić kremówkę - w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i już na wolniejszych obrotach mieszać aż masa się połączy
  • pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozłożyć na nim równomiernie 1/3 wiśni, a później rozsmarować na nim 1/3 kremu
  • położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozłożyć na nim ponownie 1/3 wiśni, a później rozsmarować 1/3 kremu
  • położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu, następnie rozłożyć na nim pozostałe 1/3 wiśni, rozsmarować pozostałe 1/3 kremu i na koniec posypać wierzch wiórkami czekolady
  • tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
TortyCiasta, torty, tartyWiśnieWalentynkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaCzekolada
Przepis własny. Przepis na biszkopt z bloga Moje wypieki.