by Katarzyna Anders

Korzenno-pomarańczowy kisiel wiśniowy

DeseryWigilia i Boże NarodzenieWiśnieCynamonBudynie i kisieleBez glutenuBez jajek

Gorący kisiel wiśniowy o aromacie piernika i pomarańczy, to najlepszy deser na grudniowe dni. Zapomnicie o gotowych kisielach!

Przygotowuje się go prosto i szybko, jeśli tylko macie w zamrażarce mrożone wiśnie. Dzięki temu możecie cieszyć się nim zimą, ale w sezonie równie łatwo można przygotować kisiel ze świeżych owoców wiśni.

Pamiętajcie by dokładnie rozmieszać mąkę w chodnej wodzie, zanim dodacie ją do owoców – tylko to ustrzeże Was przed grudkami.

Korzenno-pomarańczowy kisiel wiśniowy – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób, po 250 ml

Składniki

  • 300 g wiśni, mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (niewoskowanej)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 ml wody

Wykonanie

  • w garnuszku umieścić mrożone wiśnie, dodać cukier, cukier waniliowy, przyprawę, cynamon, otartą skórkę oraz sok i podgrzewać
  • chłodną wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną
  • gdy tylko wiśnie zaczną się gotować, wlać do nich wodę z mąką cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje i ponownie zawrzy, pogotować go jeszcze kilka sekund, następnie zdjąć go z ognia i rozlać na porcje
  • kisiel można podawać na gorąco lub wystudzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryWigilia i Boże NarodzenieWiśnieCynamonBudynie i kisieleBez glutenuBez jajek
Przepis własny.