Domowe trufle i czekoladki w prezencie
Potrzebne rzeczy
- dowolna ilość czekoladek lub trufli
Do zabezpieczenia
- małe ozdobne papilotki, najlepiej metaliczne srebrne lub złote
- lub miękki, cienki papier do wyłożenia opakowania
Opakowanie
- metalowe ozdobne pudełko, np. w kształcie serca
- lub kartonowe ozdobne pudełko
- lub ozdobny szklany pojemnik
- lub celofan, który można ukształtować w woreczek związany u góry lub w „cukierek” związany z dwóch stron
Ozdoby
- wstążki, tasiemki, kokardy. Mogą być plastikowe, ale elegantsze będą satynowe, szyfonowe lub aksamitne
- ozdobne serduszka, kolorowe lub metaliczne
- naturalne ozdobne piórka w różnych kolorach
Wykonanie
- przygotować wybrane czekoladki, trufle, czy owoce w czekoladzie i przechowywać w lodówce
- słodkości zapakować w wybrane opakowanie: pojedyncze czekoladki cz trufle warto umieścić w papilotkach, lub wyłożyć miękkim papierem pojemnik w którym je ułożymy. Zabezpieczy to czekoladki przed obijaniem się i ładnie wygląda
- jeśli pakujemy w celofan, to umieścić a nim słodkości, a następnie zebrać celofan „u góry” i związać tworząc woreczek. Można też zawinąć dwa boku celofanu, sprawiając, że słodkości znajdą się w „tubie”, a następnie związać celofan z obu końców, tworząc jakby „cukierek”
- pudełko czy opakowanie ozdobić dowolnie: wstążkami, kokardkami, serduszkami, piórkami
- warto dołączyć liścik od serca, a może i kwiaty :)
