Pomysł na słodki prezent – pięknie opakowane, własnoręcznie robione czekoladki i trufle. Idealne na Walentynki, ale sprawdzą się też w każdej innej sytuacji – na rocznicę, na urodziny, na imieniny, na romantyczne spotkanie. To upominek idealny, no bo kto nie lubi słodyczy? ;)
Taki prezent jest pełen uczucia, bo własnoręcznie przygotowany. Nie wspominając, że domowe czekoladki są pyszne i wiemy, że są przygotowane ze sprawdzonych składników.
Ważne by prezent ładnie zapakować. Najlepiej wybrać kartonowe lub metalowe pudełko – metalowe może być w kształcie serca. Najprostszą opcją jest celofan, w który możemy zapakować kilka sztuk trufli i związać całość w formie woreczka. Pamiętajcie też o ładnych wstążkach i kokardach, można dodać piórka czy ozdobne serduszka.
Czekoladki warto przygotować jak najpóźniej by były świeże i do momentu wręczenia przechowywać w chłodzie lub lodówce. Warto również włożyć więcej wysiłku w wykonanie i utemperować czekoladę – sprawi to że będzie ładniej błyszczała i nie będzie się rozpuszczać w palcach. Przy szybkich czekoladkach dla siebie można to pominąć, ale w robionych na prezent warto się postarać. Wbrew pozorom temperowanie czekolady nie jest trudne – polecam Wam pełną instrukcję na ten temat.
Poniżej polecam Wam najlepsze przepisy na domowe czekoladki, trufle i owoce w czekoladzie. Niektóre są naprawdę błyskawiczne i bezproblemowe, inne zabiorą trochę więcej czasu i wymagają foremek. Są przepisy bardziej klasyczne, ale też bardzo walentynkowe, bo różowe, czerwone czy w kształcie serduszek. Ale wszystkie są przepyszne!