by Katarzyna Anders

Czekolada na gorąco do picia

BezalkoholoweWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWalentynkiCzekoladaBez glutenuBez jajek

Gorąca, aromatyczna czekolada do picia to najlepszy rozgrzewający deser na świąteczny czas. Ta jest dość gęsta, słodka, z posmakiem wanilii i cynamonu, dodatkowo ozdobiona słodkimi piankami – pełna świąteczna rozpusta w małym kubku czekolady! Mam też dla Was parę porad, by powstała najlepsza domowa czekolada do picia, bo to wcale nie jest takie oczywiste.

Jak przygotować pitną czekoladę, by była wystarczająco gęsta? Tajemnicą jest użycie śmietanki oprócz mleka oraz spora ilość czekolady – ponad jedna tabliczka! To niemało, ale jeśli efekt ma być imponujący, to lepiej nie oszczędzać.

Ja proponuję wersje z dużą ilością mlecznej czekolady, bo ją uwielbiam. Dla niektórych to może być oburzające, bo to fakt, że prawdziwa czekolada to ta gorzka z minimum 70% kakao. Śmiało możecie zmieniać proporcje czekolady mlecznej i gorzkiej w tym przepisie, wedle swojego gustu.

Natomiast, jak zrobić gorącą czekoladę, by była gładka i aksamitna? Czekolada roztapiana w mleku ma tendencję do delikatnego rozwarstwiania się – jak tego uniknąć? należy czekoladę podgrzać dwa razy – najpierw roztopić czekoladę w mleku i śmietance, następnie odstawić do lekkiego przestygnięcia i powolnego roztopienia do końca, a następnie podgrzać powtórnie i wtedy koniecznie użyć małej trzepaczki, która rozbije drobne kawałki czekolady i lekko napowietrzy nasz napój. Wasza czekolada na gorąco będzie aksamitna i jednolita!

Czekolada na gorąco do picia – przepis

Porcja

na 2 kubki po 250 ml, tj. na porcje dla dwóch osób

Składniki

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego z prawdziwej wanilii

do podania

  • słodkie pianki
  • kakao do oprószenia

Wykonanie

  • w garnuszku z grubym dnem umieścić mleko, śmietankę i drobno połamane czekolady gorzką i mleczną. Doprawić cynamonem i ekstraktem z wanilii
  • całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż czekolady się całkowicie roztopią. Od czasu do czasu zamieszać
  • zdjąć czekoladę z ognia i odstawić na około 15 do 20 minut, co pozwoli czekoladzie w pełni się roztopić i połączyć z mlekiem i śmietanką
  • po tym czasie ponownie podgrzać czekoladę i intensywnie mieszać, koniecznie trzepaczką kuchenną. Odczekanie, ponownie podgrzanie oraz mieszanie trzepaczką, która ostatecznie rozbije każdy kryształek czekolady i napowietrzy napój, zapewnią nam aksamitną czekoladę do picia
  • gorącą czekoladę przelać do kubków, ozdobić piankami, jeśli lubimy. Można oprószyć sypkim kakao dla dekoracji. Gorącą czekolade można również podać z kleksem słodkiej bitej śmietany, zamiast pianek

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
BezalkoholoweWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałWalentynkiCzekoladaBez glutenuBez jajek
Przepis własny.