Jak prawidłowo roztapiać czekoladę?

Roztapianie czekolady

To ważne pytanie dla wszystkich fanów czekolady :) Roztopioną czekoladę możemy bowiem wykorzystać do polewania lub ozdabiania wypieków, dodawać do ciast lub kremów, przygotować gorącą czekoladę do picia lub zrobić czekoladowe fondue maczając w niej truskawki lub banany.

Czekolada do topienia powinna być dobrej jakości. A jeśli chcemy łączyć kilka czekolad, niech będą jednej marki.

Roztopioną czekoladę można utemperować – polecam wpis na ten temat.

Zatem jak prawidłowo roztopić czekoladę, by się nie zwarzyła? Najlepszą metodą jest roztapianie w kąpieli wodnej.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej

Potrzebne rzeczy

  • szklana, czysta miska
  • garnek z gorąca wodą

Wykonanie

  • łamiemy lub siekamy czekoladę na małe kawałki, aby rozpuszczała się równomiernie.
  • następnie umieszczamy czekoladę w czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce. Jeśli w szklanej, to wybierzmy grubsze szkło, któremu nie zaszkodzi wyższa temperatura.
  • miskę umieszczamy na garnku z delikatnie wrzącą wodą – na najniższym możliwym ogniu. Miska w żadnym wypadku nie może się stykać z lustrem wody – tak naprawdę rozpuszczamy czekoladę za pomocą pary wodnej, a nie gorącej wody.

img_0146

  • dajmy czekoladzie czas, by roztopiła się powoli. Możemy ją delikatnie przemieszać od czasu do czasu, ale najlepiej zostawić ją w spokoju.
  • bardzo ważne jest, by temperatura naszej czekolady nie przekroczyła 46ºC (w przypadku białej i mlecznej, a 48ºC w przypadku gorzkiej), bo czekolada się zwarzy. Możemy to kontrolować za pomocą termometru lub sprawdzając temperaturę czekolady na nadgarstku (ma dawać odczucie delikatnego ciepła).
  • musimy również uważać, by do czekolady nie dostała się nawet odrobina wody.

img_0174

Zobacz także



Lubisz? :)