by Katarzyna Anders

Uszka z grzybami do barszczu

Placki, pierogi, kluskiLeśneWigilia i Boże NarodzenieWegetariańskiePierogi i nadziewaneKuchnia polska

Tradycyjne uszka z grzybami w barszczu na zakwasie to klasyka wigilijnej kolacji. Podaję przepis na ciasto, z którym wyjątkowo dobrze się pracuję. Wykorzystałam je również do przygotowania tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami.

Gdy już przyrządzicie uszka, to skorzystajcie z przepisu na klasyczny wigilijny barszcz na zakwasie.

Uszka z grzybami do barszczu – przepis

Porcja

około 110 do 115 uszek

Składniki

Ciasto

  • 350 g maki poznańskiej
  • 170 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

Farsz

  • 60 g suszonych grzybów leśnych (samych borowików lub borowików i podgrzybków)
  • 2 duże cebule
  • 25 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Wykonanie

  • grzyby zalać gorącą wodą, tylko do przykrycia i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do namoczenia
  • grzyby, w wodzie, w której były moczone, postawić na ogień i gotować przez ok. 30 min., lub do momentu gdy będą miękkie. Zostawić do lekkiego przestygnięcia
  • grzyby odcisnąć z wywaru (wywar można zachować np. do barszczu wigilijnego), wyłożyć na deskę do krojenia i bardzo drobno posiekać lub posiekać drobno w malakserze
  • cebulę obrać, pokroić, a następnie podsmażyć na maśle, aż do lekkiego zezłocenia
  • grzyby i podsmażoną cebulę jeszcze raz bardzo drobno przesiekać, najłatwiej w malakserze. Dodać sól, pieprz oraz bułkę tartą i dobrze wymieszać farsz
  • mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 min.
  • dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne
  • ciasto podzielić na 3 części – gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychały
  • ciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła średnicy 5 cm i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając, na kształt klasycznego pieroga. Można to zrobić małą pierogownicą. Następnie dokładnie sklejać dwa końce pieroga, by ukształtować uszko. Gdyby ciasto nie chciało się sklejać to warto mieć pod ręką miseczkę z wodą i delikatnie zwilżać palcem miejsca, które chcemy skleić
  • uszka wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 min. od wypłynięcia, a następnie odcedzić
  • uszka podawać w barszczu, najlepiej w klasycznym wigilijnym barszczu na zakwasie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiLeśneWigilia i Boże NarodzenieWegetariańskiePierogi i nadziewaneKuchnia polska
Farsz: przepis własny. Ciasto: przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki.