by Katarzyna Anders

Pieczona pierś z indyka

Mięsa i rybyWigilia i Boże NarodzenieWielkanocIndykDania z drobiu

Idealna pieczeń z indyka na kanapki. Robi się ją bardzo łatwo. Świetnie zastępuje kupne wędliny. Pieczony indyk jest przepyszny na zimno na kanapki lub na ciepło podany z ulubionym sosem do mięs.

Dzięki marynacie pieczeń jest smaczna i wyrazista, a samo mięso z indyka jest chude i zdrowe (pod warunkiem kupienia mięsa u dobrego producenta).

Zamiast masła klarowanego możecie użyć do marynaty zwykłego masła, a dno naczynia wysmarować dobrym olejem.

Ja piekę indyka w naczyniu żaroodpornym ceramicznym z pokrywką i to Wam polecam. Po prostu przez pierwszy etap pieczenia indyk musi być zakryty, a ja staram się nie korzystać z wszelkich wynalazków typu rękawy, czy folie do pieczenia. Nie zagłębiałam się za bardzo w temat szkodliwości, czy też braku szkodliwości tych rzeczy, natomiast w przypadku pieczeni z indyka (i każdej innej pieczeni) bardzo łatwo można problemu uniknąć korzystając właśnie z ceramicznych naczyń z pokrywką. I gdy mamy już odkryć mięso pod koniec pieczenia, robi się to łatwo i szybko, po prostu zdejmując pokrywkę.

Po upieczeniu, przed krojeniem, należy koniecznie wystudzić pieczeń, a jeszcze lepiej potrzymać ją dodatkowo w lodówce – schłodzona wygodnie kroi się na cienkie plasterki.

Jeśli wiemy, że nie zjemy całej pieczeni w ciągu ok. 3 dni, to można ją podzielić na pół lub na jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić. Gdy będziemy potrzebować kolejnej porcji wystarczy ją wyjąć kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki, gdzie się rozmrozi.

Pieczona pierś z indyka – przepis

Porcja

1 duża pieczeń

Składniki

  • 1,5 kg piersi z indyka, w jednym kawałku

marynata

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 i 1/2  łyżeczki tymianku
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

na dno naczynia

  • 1 łyżeczka masła klarowanego

dodatkowo

  • żaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczne

Wykonanie

  • pierś z indyka w razie potrzeby opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • indyka związać sznurkiem nadającym się do pieczenia, tak by mięso było bardziej zwarte i kształtne
  • dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty
  • indyka włożyć do szklanej miski, zalać i natrzeć dobrze marynatą, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
  • indyka wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
  • piekarnik rozgrzać do 180ºC
  • dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem
  • indyka, związanego, prosto z marynaty, ułożyć w naczyniu
  • piec w 180ºC przez 1,5 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił
  • po upieczeniu mięso całkowicie wystudzić, zdjąć sznurek i wtedy można je kroić. Jeszcze lepiej po wystudzeniu i zdjęciu sznurka schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić - będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapki
  • pieczeń można też podzielić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki i zamrozić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyWigilia i Boże NarodzenieWielkanocIndykDania z drobiu
Przepis własny