Pieczeń z szynki to świetny pomysł na rodzinny obiad. A świąteczna, pieczona szynka z miodem, powidłami śliwkowymi, pomarańczą i przyprawami korzennymi, podana z sosem śliwkowo-miodowym, to idealny uroczysty obiad.
Jak zrobić pieczoną szynkę, by było prosto, a efekt był doskonały? Są przeróżne przepisy na pieczoną szynkę. Bardzo ciekawe są przepisy na amerykańską świąteczną szynkę w glazurze, gdzie najpierw marynujemy mięso w solance, później gotujemy i na koniec dopiekamy tworząc chrupiącą skórkę z warstwy tłuszczu i glazury. Jednak dziś proponuję Wam banalnie prosty przepis na pieczeń z szynki. Lubię efektowne przepisy, ale również szybkie i proste i to jest właśnie jeden z nich.
Mięso marynujemy jedynie kilka godzin wcześniej, a najlepiej przez noc, przed dniem, kiedy chcemy podać pieczeń. Rano natomiast pieczemy je, dajemy mu odpocząć kilka godzin i możemy podawać!
Dzięki marynacie z przypraw korzennych, miodu, powideł śliwkowych, soku pomarańczowego i białego wina nasza szynka jest wyjątkowo świąteczna, aromatyczna i krucha! Pieczemy ją w nieco niższej temperaturze niż większość przepisów podaje, co sprawia, że jest naprawdę doskonała.
Jest to również pieczeń, która jest idealna na ciepło, na obiad, podana z sosem miodowo-śliwkowym na bazie sosu z pieczenia mięsa. Ale równie znakomita jest na zimno, krojona na cienkie plastry na kanapki. Świetnie się też przechowuje, czy mrozi.
Spróbujcie koniecznie!