Ciasteczka “do-it-yourself” w słoiku, wraz z ozdobną etykietą z instrukcją, mogą być uroczym, słodkim prezentem z okazji Mikołaja czy Świąt Bożego Narodzenia. Ale z uniwersalną etykietą, jaką dla Was przygotowałam, będą pasować także na wszystkie inne okazje w roku :)
Ciasteczka ze słoika to przepis na moje ulubione czekoladowe ciasteczka owsiane – tutaj znajdziecie cały przepis.
Słoik
Naczynie do którego wsypiecie składniki, niech będzie szklane, eleganckie, ozdobne. Może być to ładny słoik, ale najlepszy będzie szklany pojemnik na ciastka, który obdarowana osoba wykorzysta do przechowania upieczonych ciasteczek czy innych słodkich wypieków.
Składniki
Składniki na ciastka proponuję wsypywać warstwowo – w takiej kolejności jaką podaję poniżej. Wtedy całość jest kontrastowa i wygląda ciekawie. Są to składniki suche, tak więc spokojnie możecie przechować taki prezent do kilku, kilkunastu dni – lepiej nie dłużej, bo produkty mogą wywietrzeć. Ze względu na czekoladę polecam przechowanie w chłodnym miejscu.
Etykieta
Etykietę możecie pobrać w dwóch rozmiarach papieru – sama etykieta ma niezmiennie 11,5 cm średnicy, natomiast umieściłam ją na papierze A4 lub A5, zależnie od tego jakim dysponujecie. Etykieta zawiera tylko czarny kolor, żeby bez problemu można było ją wydrukować na każdej domowej drukarce. Najlepiej wydrukować ją na grubszym papierze. Gorąco zachęcam do użycia papieru ozdobnego – czerpanego, w delikatne wzory czy w jasnym kolorze kremu lub pasteli. Czarny druk pięknie na nich wyjdzie – ja sama użyłam kremowego papieru w delikatne prążki.
Dekoracja
Zależnie od okazji na jaką przygotowujecie prezent, możecie słoik dowolnie ozdobić. Na Mikołaja i Święta proponuję dekorację ze świeżego świerku, drobnych bombek, gwiazdek czy śnieżynek i ozdobnego drutu, łańcucha lub wstążek.