Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.
by Katarzyna Anders
Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.
Do czego można użyć białek jaj? Po zrobieniu wypieków drożdżowych, kruchych oraz kremów i deserów często zostają nam białka. Jakie są desery na białkach?
Czasem w kuchni zostają nam zbędne żółtka. Do czego można użyć żółtek? Poniżej kilka moich propozycji oraz zestawienie przepisów na wykorzystanie żółtek.
Jedno z najprostszych dań makaronowych kuchni włoskiej – spaghetti alio olio e peperoncino, czyli włoska pasta z czosnkiem, oliwą i pikantnymi papryczkami peperoncino.
Co na szybki i prosty deser? Gruszki w cieście czekoladowym! Przygotujemy je w 40 minut i wyjdzie nam idealne ciasto czekoladowe pełne aromatycznych gruszek.
Przepis jak zrobić kolendrowo-czosnkowy sos Mojo Verde z Wysp Kanaryjskich. Ten hiszpański, zielony sos jest serwowany głównie z ziemniakami Papas Arrugadas.
Przepis na oryginalne Crêpes Suzette, czyli francuskie, płonące naleśniki w sosie pomarańczowym. Są absolutnie przepyszne, a do tego jak efektowne!
Błyskawiczne mini pączki na serku homogenizowanym to genialny, szybki pomysł na Tłusty Czwartek. Te pączusie są puszyste, lekkie i tak proste w przygotowaniu.
Domowy popcorn to idealna przegryzka do chrupania. Popcorn karmelowy natomiast, jest pysznym, słodkim podkręceniem klasyki. Jaki zatem zrobić domowy popcorn?
Przepyszna, szybka i prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami. Idealna propozycja na obiad łączący w sobie makaron, mięso oraz warzywa.
Jak zrobić naleśniki z serem? Nie ma nic prostszego – to tradycyjne polskie danie jest niezwykle proste w przygotowaniu.
Wspaniałe ciastka czekoladowe z “niczego”! Są wspaniałym przepisem na coś słodkiego i szybkiego z podstawowych składników z lodówki i spiżarni.