by Katarzyna Anders

Pączki na serku homogenizowanym

PączkiCiasta i słodkości drożdżoweSylwester i KarnawałTłusty CzwartekCynamon

Błyskawiczne mini pączki na serku homogenizowanym to genialny, szybki pomysł na Tłusty Czwartek. Te pączusie są puszyste, lekkie i tak szybkie i proste w przygotowaniu, że w ciągu kilkunastu minut będziecie mogli cieszyć się ich smakiem! Są przepyszne lekko serowo-waniliowe, dzięki temu, że ich bazą jest serek homogenizowany i obtoczone w chrupiącej, cukrowej cynamonowej posypce.

Żeby zrobić mini pączki wystarczy wymieszać szybko wszystkie składniki, a potem już smażyć małe kulki nakładając je łyżką na rozgrzany olej. Łatwiej być nie może!

Do smażenia wszelkich pączków najlepsze są smalec, olej kokosowy lub olej rzepakowy.

Pączki na serku homogenizowanym – przepis

Porcja

Składniki

  • 300 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2  szklanki mąki pszennej luksusowej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do smażenia

  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, kokosowy lub smalec)

do obtoczenia

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

  • serek wymieszać z jajkami - wystarczy widelcem lub trzepaczką
  • dodać przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem a następnie sól i wymieszać do połączenia składników
  • olej wlać do dużego, szerokiego garnka lub głębokiej patelni i rozgrzać do temperatury 175ºC
  • za pomocą dwóch łyżek nasmarowanych tłuszczem (pomaga zapobiegać klejeniu się ciasta) kłaść na olej porcje ciasta wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jedną łyżką nakładać, a drugą można sobie pomóc, by płynnie zsuwać ciasto na olej. Nie przejmujcie się, że pączki będą krzywe - podczas smażenia zaokrąglą się, a nawet jeśli nie będą idealnymi kulkami, to w żaden sposób im to nie szkodzi
  • pączki smażyć przez około 6 minut - do momentu aż będą złoto-brązowe
  • wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerz wyłożony papierem, żeby się odsączyły z tłuszczu
  • cukier wymieszać z cynamonem na głębokim talerzu
  • pozwolić pączkom chwilę ostygnąć, ale jeszcze gorące obtoczyć w cynamonowym cukrze

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PączkiCiasta i słodkości drożdżoweSylwester i KarnawałTłusty CzwartekCynamon
Przepis z bloga Mojewypieki.com