Co na szybki i prosty deser? Gruszki w cieście czekoladowym! Przygotujemy je w 40 minut i wyjdzie nam idealne ciasto czekoladowe pełne aromatycznych gruszek.
Zainspirowałam się przepisem na czekoladowy pudding z gruszkami (Chocolate Pear Pudding) Nigelli Lawson, jednak go zmodyfikowałam. Proponuję użyć świeżych gruszek i błyskawicznie je poddusić w syropie miodowo-cynamonowym, w czasie gdy mieszamy ciasto czekoladowe. Później wystarczy tylko przez pół godziny zapiec gruszki zalane ciastem czekoladowym i znakomity deser gotowy! Duszenie gruszek w miodzie z cynamonem i przyprawami korzennymi nadaje im świetny aromat, który bardzo pasuje co czekolady.
Ciasto z gruszkami najlepiej podać polane szybkim, domowym sosem czekoladowym, który przygotujecie w kilka minut z czekolady mlecznej i śmietanki (nawet bez kąpieli wodnej!) lub po prostu możecie podać posypane cukrem pudrem. Ale ja zdecydowanie polecam ten pyszny sos czekoladowy :)