by Katarzyna Anders

Gruszki zapiekane w cieście czekoladowym

DeseryGruszkiSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaDesery zapiekane

Co na szybki i prosty deser? Gruszki w cieście czekoladowym! Przygotujemy je w 40 minut i wyjdzie nam idealne ciasto czekoladowe pełne aromatycznych gruszek.

Zainspirowałam się przepisem na czekoladowy pudding z gruszkami (Chocolate Pear Pudding) Nigelli Lawson, jednak go zmodyfikowałam. Proponuję użyć świeżych gruszek i błyskawicznie je poddusić w syropie miodowo-cynamonowym, w czasie gdy mieszamy ciasto czekoladowe. Później wystarczy tylko przez pół godziny zapiec gruszki zalane ciastem czekoladowym i znakomity deser gotowy! Duszenie gruszek w miodzie z cynamonem i przyprawami korzennymi nadaje im świetny aromat, który bardzo pasuje co czekolady.

Ciasto z gruszkami najlepiej podać polane szybkim, domowym sosem czekoladowym, który przygotujecie w kilka minut z czekolady mlecznej i śmietanki (nawet bez kąpieli wodnej!) lub po prostu możecie podać posypane cukrem pudrem. Ale ja zdecydowanie polecam ten pyszny sos czekoladowy :)

Gruszki zapiekane w cieście czekoladowym – przepis

Porcja

Owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 4 porcje

Składniki

ciasto

  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki
  • 25 kakao gorzkiego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

gruszki

  • 4 duże lub 5 mniejszych gruszek (po obraniu i wydrążeniu ok. 450 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy piernikowej
  • 100 ml wody

do wysmarowania formy

  • masło

do podania - szybki sos czekoladowy

  • 60 g czekolady mleczny
  • 40 g śmietanki 30%

Wykonanie

  • gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić wzdłuż jeszcze raz na pół - tak, by pokroić każdą gruszkę na 4 ćwiartki
  • gruszki umieścić ściśle w małym garnuszku, dodać wszystkie składniki, przemieszać i podgrzewać 5 do 7 minut na średnim ogniu, koniecznie pod przykryciem - chcemy gruszki poddusić by zmiękły oraz by nabrały aromatów przypraw
  • w międzyczasie, za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem i jajkami, a po chwili dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta, w tym proszek do pieczenia ale wymieszany wstępnie z mąką. Jeszcze moment miksować, aż masa będzie jednolita
  • żaroodporną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej odsączone z płynu gruszki i równo rozłożyć na dnie. Warto starać się je ustawić pionowo, by ich czubki wystawały ponad ciasto, jednak nie ma to wielkiego znaczenia i można je też po prostu wrzucić na dno naczynia
  • na gruszki wylać ciasto
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C, na 30 minut - będzie widać gdy ciasto wyrośnie
  • ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestudzenia
  • zrobić sos czekoladowy - w garnuszku z grubym dnem umieścić śmietankę i podgrzewać na średnim ogniu. Do ciepłej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę i zaczekać aż się roztopi. Uważać, żeby jej nie przegrzać! wystarczy, że śmietanka będzie gorąca, by czekolada w kilka minut się roztopiła. Na koniec warto zamieszać sos trzepaczką, by rozprowadzić drobinki czekolady i aby sos stał się gładki
  • deser można podawać na ciepło lub na zimno po wystudzeniu. Przed podaniem polać sosem czekoladowym, Można też po prostu posypać cukrem pudrem zamiast sosu

Bądźmy w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać moje przepisy, porady kulinarne i foto oraz nowości!

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryGruszkiSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekoladaDesery zapiekane
Przepis, po modyfikacjach, Nigelli Lawson na Pudding czekoladowy z gruszkami,