by Katarzyna Anders

Spaghetti aglio olio e peperoncino

MakaronyNatka pietruszkiCzosnekWegetariańskieMakarony długieKuchnia włoska

Jedno z najprostszych dań makaronowych kuchni włoskiej – spaghetti alio olio e peperoncino, czyli włoska pasta z czosnkiem, oliwą i pikantnymi papryczkami peperoncino.

W prostocie może się kryć wielki smak i ta pasta jest na to najlepszym przykładem. jej przygotowanie trwa tyle co gotowanie makaronu spaghetti czyli około 7 do 8 minut, a danie, które wychodzi, jest przepyszne.

Głównymi składnikami i najprostszą wersją jest po prostu alio olio, czyli makaron z oliwą i czosnkiem. Tutaj mamy wersje z papryczkami peperoncino. Natka pietruszki jest opcjonalna, choć bardzo często występuje w tym przepisie i ja również uważam, że doskonale go wzbogaca.

Natomiast danie często podaje się bez posypania parmezanem, czy innym twardym serem, choć w kuchni włoskiej to niemal żelazny dodatek do dań makaronowych. Jednak jeśli lubcie parmezan to nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim swój makaron.

Papryczki peperoncino to po prostu włoskie papryczki chili, więc każda pikantna papryczka się tutaj nada. Ja użyłam włoskich peperoncino, które są malutkimi (około 1 do 2 cm długości), bardzo ostrymi papryczkami, często do kupienia w wygodnej wersji suszonej – w całości, lub już roztarte. Jeśli używacie najczęściej dostępnej w Polsce podłużnej, cienkiej papryczki chili, to weźcie około pół jednej. No chyba, że lubicie bardzo ostre dania – to wtedy wedle uznania :)

Spaghetti aglio olio e peperoncino – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku
  • 2 do 3 małe papryczki peperoncino, świeże lub suszone (lub 1/2 papryczki chili)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Ewentualnie do posypania

  • parmezan

Wykonanie

  • zagotować wodę - 1 l wody na każde 100 g makaronu, czyli wg tego przepisu 2 l wody. Spaghetti wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować aż będzie al dente. Nie wylewać wody po gotowaniu makaronu!
  • w międzyczasie ząbki czosnku obrać, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki i w razie potrzeby jeszcze na pół. Drobno posiekać również papryczki peperoncino
  • na patelnie wlać oliwę, rozgrzać i dodać czosnek oraz papryczki. Podsmażać na średnim ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił, a zdążył podsmażać przez około 3  do 4 minut, aby oddać wraz z papryczkami swój aromat do oliwy
  • w międzyczasie posiekać również natkę pietruszki
  • teraz powinien już kończyć się gotować makaron. Gdy będzie al dente, to odcedzić go pobieżnie (nie wylewać wody z gotowania!) i wrzucić na patelnie z oliwą, czosnkiem i papryczkami. Dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, sól oraz natkę pietruszki i przemieszać całość przez kilka chwil, by oliwa dobrze oblepiła makaron
  • podawać od razu. Można posypać świeżo startym parmezanem, choć przy tym daniu nie jest to obowiązkowe, a opcjonalne

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MakaronyNatka pietruszkiCzosnekWegetariańskieMakarony długieKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie klasycznych przepisów na Spaghetti aglio olio e peperoncino.