Jedno z najprostszych dań makaronowych kuchni włoskiej – spaghetti alio olio e peperoncino, czyli włoska pasta z czosnkiem, oliwą i pikantnymi papryczkami peperoncino.
W prostocie może się kryć wielki smak i ta pasta jest na to najlepszym przykładem. jej przygotowanie trwa tyle co gotowanie makaronu spaghetti czyli około 7 do 8 minut, a danie, które wychodzi, jest przepyszne.
Głównymi składnikami i najprostszą wersją jest po prostu alio olio, czyli makaron z oliwą i czosnkiem. Tutaj mamy wersje z papryczkami peperoncino. Natka pietruszki jest opcjonalna, choć bardzo często występuje w tym przepisie i ja również uważam, że doskonale go wzbogaca.
Natomiast danie często podaje się bez posypania parmezanem, czy innym twardym serem, choć w kuchni włoskiej to niemal żelazny dodatek do dań makaronowych. Jednak jeśli lubcie parmezan to nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim swój makaron.
Papryczki peperoncino to po prostu włoskie papryczki chili, więc każda pikantna papryczka się tutaj nada. Ja użyłam włoskich peperoncino, które są malutkimi (około 1 do 2 cm długości), bardzo ostrymi papryczkami, często do kupienia w wygodnej wersji suszonej – w całości, lub już roztarte. Jeśli używacie najczęściej dostępnej w Polsce podłużnej, cienkiej papryczki chili, to weźcie około pół jednej. No chyba, że lubicie bardzo ostre dania – to wtedy wedle uznania :)