Domowy popcorn to idealna przegryzka do chrupania i nieodzowny towarzysz wieczorów filmowych. Popcorn karmelowy natomiast, jest pysznym, słodkim podkręceniem klasycznego popcornu. Połączenie chrupiących, nadmuchanych ziaren kukurydzy, słodkiego karmelu, masła i słonego smaku to niezwykły i uzależniający zestaw. Jaki zatem zrobić domowy popcorn?
W przepisie podaję jak przyrządzić popcorn klasyczną metodą, bez specjalnego sprzętu – to znaczy w szerokim, dużym garnku i z odrobią oleju. Natomiast ja gorąco polecam Wam maszynkę do domowego popcornu. To żaden wymyślny drogi sprzęt, a tanie (moja kosztowała bodajże około 60 zł) i niewielkie urządzenie będące rodzajem suszarki do popcornu. Przyrządzając z niej ziarna nie potrzebujecie żadnego tłuszczu, wiec przekąska, jeśli chcecie, jest o wiele mniej kaloryczna. Ja, robiąc w niej klasyczny popcorn, już po przygotowaniu pełnej miski, polewam go odrobiną roztopionego masła i posypuję solą – tak przyrządzony popcorn jest świeży, lekki, a w domu nie czuć tak zapachu jaki towarzyszy klasycznemu prażeniu ziaren na oleju. Tak więc jeśli jesteście fanami domowego popcornu, to gorąco polecam Wam to rozwiązanie!
Przepis jest na dużą miskę popcornu, która normalnie starczy na 2 osoby lub jedną bardzo głodną. Natomiast w wersji karmelowej popcorn jest bardzo sycący, wiec można powiedzieć, że taka miska to przekąska dla 2 do 4 osób.