Przepis na oryginalne Crêpes Suzette, czyli francuskie, płonące naleśniki w sosie pomarańczowym. Są absolutnie przepyszne, a do tego jak efektowne!
Jeśli przygotowujecie naleśniki dla dzieci, możecie pominąć etap z alkoholem – naleśniki są gotowe. Jeśli natomiast chcecie alkoholową wersję, ale boicie się podpalić naleśniki możecie tylko wlać alkohol i podgrzewać sos z naleśnikami, aż alkohol odparuje – również będą pyszne.
Ale jeśli chcecie zrobić prawdziwie, klasyczne Crêpes Suzette, to należy je podpalić, co nada im świetny posmak podpalonego alkoholu, a jednocześnie wygląda rewelacyjnie! Podaję Wam w przepisie dwa sposoby jak zrobić płonące naleśniki Crêpes Suzette . Pierwszy jest klasyczny i polecam go. Drugi jest efekciarski ;) Ale tylko dla osób, które nie boją się ognia i będą pewną ręką operować garnuszkiem z płonącym alkoholem.
Natomiast w każdym ze sposobów niezmiernie ważny jest alkohol jaki wybierzemy. Do klasycznych Crêpes Suzette używamy likieru pomarańczowego – najlepiej oryginalnego Cointreau lub Grand Marnier. Nieco tańszym zamiennikiem będzie likier pomarańczowy Triple Sec. Możecie też zrobić mieszankę likieru pomarańczowego z brandy. Jednak niezależnie od tego jaki wybierzecie, to należy pamiętać o dwóch rzeczach, żeby zrobić płonące naleśniki.
Po pierwsze nasz alkohol musi być naprawdę gorący, bo inaczej się nie podpali. Zatem podgrzejcie go dobrze! A po drugie, najważniejsze – powinien mieć minimum 40% zawartości alkoholu! Generalnie pomiędzy 40 do 60%. Im więcej, tym efekt będzie bardziej wyrazisty. Podane wyżej likiery pomarańczowe mają właśnie 40%. Jeśli będzie mieć mniej to albo nie zapali się wcale, albo efekt będzie ledwo widoczny – choć nie będzie to miało wpływu na smak ;)
W przepisie korzystam z mojego najlepszego przepisu na naleśniki ale jest to przepis na 6 sztuk, natomiast w przepisie wykorzystujemy tylko 4 naleśniki lub wielokrotność tej ilości, ze względu na to, że na patelni mieszczą się najlepiej akurat 4 sztuki. Szczegóły znajdziecie już w samym przepisie.
Życzę Wam dobrej zabawy z płonącymi naleśnikami!