by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Mrożone smoothie melonowe z kantalupy

Mrożone smoothie melonowe jest świetnym napojem lub mrożonym deserem na upały. Zrobione z melona kantalupa ma żywy, pomarańczowo-różowy kolor i słodki smak.

Makaron z warzywami po chińsku

Szybki i pyszny wegetariański makaron po chińsku z warzywami. Przyrządzicie go w 20 minut i na pewno będziecie zachwyceni, szczególnie warzywami, które w tym sosie nabierają wspaniałego smaku!

Sos Guasacaca

Guasacaca to zielony dip czy też sos z awokado. Ta salsa jest blisko spokrewniona z guacamole, jednak nieco bardziej wyrazista, przez zawartość octu. Pochodzi z Wenezueli.

Cukier bzowy

Cukier aromatyzowany bzem, czyli cukier bzowy lub cukier z kwiatami bzu. Ciekawa opcja na maj, gdy zakwitną bzy lilaki. Można go użyć do herbaty lub ciast.

Lody mleczne śmietankowo-jagodowe

Puszyste, lekkie lody z mleka kondensowanego i śmietany, a bez jajek oraz bez maszyny i mieszania! To soczyście jagodowe lody o mocno fioletowym kolorze.

Tort czekoladowy brownie z bezą

Intensywnie czekoladowy ciężki tort z połączenia brownie i bezy, z mocno czekoladowym kremem. Bardzo czekoladowy, bo powstał z prawie 6 tabliczek czekolady!

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to kusząca propozycja. Idealne ciasto drożdżowe, chrupiąca, maślana kruszonka i rabarbar z domieszką malin.

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to szybkie i zdrowe danie, pełne wielu warzyw. Można je podać z kaszą, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Idealny obiad dla całej rodziny.

Sos Mojo Rojo

Przepis na paprykowo-czosnkowy sos Mojo Rojo z Wysp Kanaryjskich, jeden z najbardziej znanych sosów z tych hiszpańskich wysp. Jak zrobić czerowny sos Mojo?

Bezy z truskawkami i malinami

Przepyszne mini bezy z kremem waniliowym, truskawkami i malinami oraz sosem owocowym, również z truskawek i malin. To szybki, łatwy i efektowny deser bezowy.

Żur śląski

Tradycyjny żur śląski – pożywna zupa na wędzonce z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami, na zakwasie żytnim. Jest to regionalna zupa z Górnego Śląska.