by Katarzyna Anders

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami

Zapiekanki, tarty, z piecaMakaronyPrzyjęcia i imprezyBrokułyWołowinaSery żółteMakarony krótkieZapiekanki

Przepyszna, szybka i prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami. Jest naprawdę błyskawiczna i bardzo treściwa – idealna propozycja na obiad łączący w sobie makaron, mięso oraz warzywa. Wierzę, że ten smak zachwyci każdego, bo mnie zaskoczyła – wiedziałam, że będzie dobra, ale nie sądziłam, że aż tak mi zasmakuje! :)

Myślę, że zapiekanka brokułowa z makaronem i mięsem to też świetny sposób na przemycenie brokułów na obiad – jestem pewna, że w tej postaci zasmakują każdemu przeciwnikowi tego warzywa ;)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami – przepis

Porcja

Naczynie żaroodporne owalne o wym. 31 na 24 cm. Na 4 do 6 porcji

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego, mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 brokuł
  • 250 g makaronu penne (lub innego krótkiego)
  • 120 g sera żółtego cheddar

sos beszamelowy

  • 25 g masła
  • 15 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

do wysmarowania formy

  • 1/2 łyżeczki masła

Wykonanie

  • obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać
  • na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem. Po chwili dorzucić mięso, doprawić pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i łyżką koncentratu pomidorowego i podsmażać przez około 10 minut. Jeśli mięso jest suche i koncentrat zbyt całość zagęścił to dodać łyżkę wody
  • w międzyczasie ugotować makaron al dente
  • również w międzyczasie podzielić brokuł na małe różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody na dosłownie 1 do 2 minut, a następnie przecedzić
  • przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia. W tym daniu sos ma być dość rzadki, więc w razie potrzeby można dodać troszkę więcej mleka
  • gdy makaron, mięso i brokuł będą gotowe, to na patelnię z mięsem dorzucić makaron i brokuł i wymieszać całość
  • przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko masłem i zalać wszystko równomiernie sosem beszamelowym
  • na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser i rozłożyć go równomiernie
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut - aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
  • gotową zapiekankę podawać na gorąco

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaMakaronyPrzyjęcia i imprezyBrokułyWołowinaSery żółteMakarony krótkieZapiekanki
Przepis własny.