Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw obiadowych. Ma doskonały, świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Gdy tylko przychodzi sezon na kalarepę, to często ją przyrządzam – właśnie gotując, a następnie zagęszczając.
W wielu przepisach kalarepę zagęszcza się tylko mąką. Jednak ja proponuję Wam zasmażkę, która sprawia, że danie nabiera wspaniałego smaku. Tak samo robię także w przypadku mojego przepisu na młodą kapustę na gęsto. Ten trik naprawdę robi wielką różnicę. Kolejną dobrą radą jest dodanie odrobiny octu, lub ewentualnie soku w cytryny w zastępstwie. ta odrobina kwasu dodaję głębi i jeszcze lepiej podkreśla smak kalarepy.
Oberiba na gęsto to klasyka śląskiej kuchni i właśnie stąd wywodzi się ta nazwa, zapożyczona z języka niemieckiego. To lubiana na Śląsku jarzynka obiadowa. Kalarepa na gęsto idealnie pasuje do wszelkich mięs i młodych ziemniaczków z koperkiem. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu!