by Katarzyna Anders

Naleśniki z serem twarogowym

Placki, pierogi, kluskiTwarógWegetariańskieNaleśnikiKuchnia polska

Jak zrobić naleśniki z serem? Nie ma nic prostszego – to tradycyjne polskie danie jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Przepis na ciasto naleśnikowe to mój sprawdzony, niezawodny przepis, który już długo gości na blogu. Te naleśniki na pewno Wam wyjdą!

Jeśli nie chcecie dodawać surowego żółtka do nadzienia serowego, to możecie je pominąć, jednak zdecydowanie dodaje ono smaku i występuje w tradycyjnych przepisach na naleśniki z serem. Jeśli obawiacie się surowego jajka wystarczy przed rozbiciem umyć je mydłem antybakteryjnym, a dodatkowo można je jeszcze sparzyć. Ponadto jeśli wybierzecie opcję z podsmażaniem naleśników przed podaniem, to żółtko jest tym bardziej wskazane, a wysoka temperatura przy podsmażaniu całkiem eliminuje problem.

Naleśniki z serem twarogowym – przepis

Porcja

na 6 sztuk

Składniki

ciasto naleśnikowe

  • 100 g mąki
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
  • 1/3 łyżeczki soli

do posmarowania patelni

  • niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju

nadzienie

  • 450 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
  • 4 do 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego lub ziarnka z 1/3 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko (opcjonalnie)

do podania

  • cukier puder
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu

Wykonanie

  • składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
  • patelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka - taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiedzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnie
  • rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
  • ser umieścić w misce i rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać do niego cukier, wanilię, śmietanę oraz żółtko (opcjonalnie - więcej w opisie przepisu wyżej). Wszystko dokładnie wymieszać. Możecie do tego użyć miksera - składniki szybciej się połączą, ale oczywiście wystarczy mieszanie łyżka lub widelcem
  • na każdy naleśnik nakładać porcję sera (podzielić go równo pomiędzy 6 naleśników) i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz na pół

Podanie na zimno

  • przełożone naleśniki posypać cukrem pudrem i podawać od razu. Można dodatkowo podać do niech gęstą śmietanę, a także posypać odrobiną cynamonu lub podać ulubiony dżem lub konfiturę
  • tak podane naleśniki będą letnie lub jeśli ser był prosto z lodówki, to wręcz zimne - tak smakują doskonale i są świetnym deserem

Podanie po podsmażeniu

  • jeśli chcemy podać naleśniki na ciepło lub po prostu chcemy by ich brzegi były bardziej chrupiące, a danie miało wspaniały maślany posmak, to możemy je podsmażyć
  • na gorącej patelni rozpuszczamy minimum łyżkę masła i kładziemy przełożone naleśniki. Podsmażamy aż się lekko przyrumienią, odwracamy na drugą stronę i znów podsmażamy do przyrumienienia
  • podajemy posypane cukrem pudrem. Dodatkowo można podać gęstą śmietanę, a także posypać odrobiną cynamonu lub podać ulubiony dżem lub konfiturę

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiTwarógWegetariańskieNaleśnikiKuchnia polska
Przepis własny.