by Katarzyna Anders

Wszystkie wpisy

Szparagi z boczkiem i jajkiem na miękko

Szybki sposób na podanie szparagów – z przyrumienionym boczkiem i parmezanem oraz jajkiem na miękko z płynnym żółtkiem. Prosty, szybki i wykwintny przepis.

Papas Arrugadas – marszczone ziemniaki

Wspaniały sposób na ziemniaki w soli prosto z Wysp Kanaryjskich! Oryginalny kanaryjski przepis z pewnością Was zaskoczy, a marszczone ziemniaki zasmakują.

Mazurek z konfiturami i bezą włoską

Wspaniały mazurek z konfiturami malinową i morelową oraz skarmelizowaną bezą włoską! Kruchy spód, owocowe nadzienie i bezowa pianka to cudowne połączenie.

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny na zakwasie to tradycyjna zupa na wielkanocny stół. Przygotowany na wędzonce, z białą kiełbasą, z zakwasem żytnim i zabielony śmietaną.

Zakwas na żurek

Jak zrobić domowy zakwas na żurek wielkanocny? Podaję niezawodny przepis na zakwas żytni oraz omawiam wszystkie zasady, dzięki którym zakwas się uda.

Babka ucierana

Puszysta babka ucierana – pyszna, wilgotna, z delikatnymi nutami wanilii i cytryny, oblana lukrem cytrynowym. To idealna babka na Wielkanoc.

Cynamonowa drożdżówka odrywana

Jeden z moich pierwszych i wciąż ulubionych wypieków drożdżowych – puszyste ciasto, chrupiące brzegi i maślano-cynamonowe wilgotne, słodkie warstwy.

Sałatka ziemniaczana z łososiem i jajkiem

Wyjątkowa sałatka łącząca ziemniaki, łososia, jajka i ogórki. Może być smacznym lunchem lub ciekawą odmianą na przyjęciu. Polecam tę sałatkę ziemniaczaną.

Kalarepa na gęsto

Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw. Ma świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.