by Katarzyna Anders

Kurczak z warzywami

Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różneTymianekBrokułyCukiniaGroszekMarchewkaPaprykaKurczakFit

Kurczak z warzywami to szybkie i zdrowe danie, pełne wielu warzyw. Można je podać z kaszą, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Idealny obiad dla całej rodziny.

Potrawka z kurczaka z warzywami zawiera brokuł, marchewkę, cukinię, groszek cukrowy, paprykę, pomidora, cebulę i czosnek. Czy można sobie wyobrazić bardziej warzywne danie, która dzięki przyprawom smakuje znakomicie i ma głębie smaku? Pamiętajcie, by nie podsmażać warzyw dłużej niż to konieczne. Warzywa z tej potrawy wcale nie muszą być rozmiękłe i bure, żeby być gotowymi do spożycia – polecam krótsze podsmażanie.

Kurczak z warzywami świetnie przechowuje się w lodówce, więc można przygotować dużą porcję na kilka dni. Potrawka jest też doskonałym daniem do pracy, bo łatwo zapakować ją do pudełka razem z kaszą czy makaronem i dobrze się odgrzewa.

Kurczak z warzywami – przepis

Porcja

porcje dla 4 do 5 osób

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka (łącznie o wadze ok. 400 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1/2 główki dużego brokułu
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy / oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 puszka pomidorów

Wykonanie

  • filety z kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kawałki
  • cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
  • na dużą i głęboką rozgrzaną patelnię wlać oliwę lub olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażać aż do zeszklenia cebuli
  • dorzucić kurczaka i doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Podsmażać przez kilka minut
  • w międzyczasie obrać marchewkę i pokroić ją w półtalarki. Dorzucić ją do kurczaka i podsmażać około 6 minut
  • podczas podsmażania przygotowywać pozostałe warzywa: cukinię pokroić w półtalarki, strąki groszku przekroić na pół, brokuła podzielić na malutkie różyczki a z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w  niewielką kostkę
  • cukinię dorzucić na patelnie, podsmażyć przez około 2 minuty i dorzucić pomidory z puszki. Całość przemieszać i znów zostawić do podsmażania na około 4 minuty
  • brokuł i groszek wrzucić do garnka z wrzątkiem i blanszować około 2 minuty. Następnie przecedzić i dorzucić na patelnię z kurczakiem od razu dodając również paprykę
  • całość przemieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Warzywa powinny pozostać jędrne, lekko chrupkie, brokuł i groszek wciąż zielone - w takiej wersji danie jest bardziej apetyczne
  • podawać na ciepło z kaszą, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Danie smakuje świetnie także bez dodatków i może być samodzielnym posiłkiem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różneTymianekBrokułyCukiniaGroszekMarchewkaPaprykaKurczakFit
Przepis własny.